Skip to main content

Με το χρυσόψαρό σας στον ιχθίατρο

H Σάντρα Λεχλάιτερ έχει ένα ασυνήθιστο επάγγελμα: Είναι ιχθίατρος στη Γερμανία.

Οι ασθενείς της Σάντρα Λεχλάιτερ είναι γεμάτοι λέπια, αλλά συνήθως τα προβλήματά τους δεν οφείλονται εκεί. Η ιχθίατρος ειδικεύεται σε ψάρια σχεδόν κάθε είδους: από εξωτικά ψάρια ενυδρείου, μέχρι καρχαρίες και τα σαλάχια γλυκού νερού - όλοι είναι ενδεχόομενοι πελάτες της.

Η Λεχλάιτερ, κάνοντας μία αναδρομή στα περιστατικά που συνάντησε, θυμάται πολύ έντονα την περίπτωση ενός καρχαρία: λίγο πριν τον βάλει στο χειρουργείο εξαιτίας εντερικής πρόπτωσης, το πρόβλημα λύθηκε από μόνο του και το ορθό του βρέθηκε ξαφνικά και πάλι στη θέση του. «Τόσο αυθόρμητα, όσο ξαφνικά γλίστρησε, βρέθηκε ξαφνικά ξανά στη σωστή θέση». Γενικά, όπως αναφέρει, οι ασθένειες των ψαριών είναι ποικίλες. Άλλωστε, «τα είδη ψαριών είναι πολλά και διαφέρουν μεταξύ τους όσο τα λιοντάρια από τους ελέφαντες», λέει η ιχθίατρος.

Ένα χρυσόψαρο... σε νάρκωση

Οι εποχές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ασθένειες: Τα παράσιτα είναι ένα συχνό πρόβλημα την άνοιξη, βακτηριακές ασθένειες το καλοκαίρι και όγκοι το φθινόπωρο. Για την εξέταση συνήθως ναρκώνει τα ψάρια με τη βοήθεια μίας υδατοδιαλυτής σκόνης. «Μπορεί να καταλάβει κανείς από τα αντανακλαστικά ότι ένα ψάρι βρίσκεται σε νάρκωση», εξηγεί η Λεχλάιτερ Τότε μπορεί να πάρει επίχρισμα από το δέρμα και τα βράγχια. Μία εξέταση του παχέος εντέρου είναι χρήσιμη από την άλλη, όταν υπάρχει υποψία για παράσιτα. Σε μεγαλύτερα ζώα, ενδεχόμενες μεγάλες πληγές μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ενός ιχθίατρου. Οι ασθένειες που σχετίζονται με βακτήρια μπορεί να οφείλονται στην κακή διατροφή…

Στη Γερμανία, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό ιατρικό επιμελητήριο υπάρχουν σήμερα 28 ιχθίατροι. Η Σάντρα Λεχλάιτερ αποφάσισε να ανοίξει το ιατρείο της το 1998 – πλέον το ανοίγει Δευτέρα και Σάββατο, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες ταξιδεύει για να επισκεφτεί τους ασθενείς της σε όλη τη Γερμανία. Η δουλειά της, όπως σημειώνει, συνήθως δεν διαρκεί μόνο οκτώ ώρες την ημέρα, παρόλο που προσπαθεί να συνδυάσει ραντεβού – από τρία μέχρι 12 την ημέρα.

Το θετικό είναι όμως ότι τα επείγοντα περιστατικά είναι σπάνιο φαινόμενο. Παρόλα αυτά οι δυσκολίες του επαγγέλματος και τα συχνά ταξίδια είναι και ο λόγος που το επάγγελμα αυτό δεν είναι διαδεδομένο. «Χρειάζονται σε κάθε περίπτωση περισσότεροι», σημειώνει η Λεχλάιτερ. Το ενδιαφέρον των κτηνιάτρων όμως για τη συγκεκριμένη μετεκπαίδευση παραμένει περιορισμένο, πράγμα που οδηγεί σε προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες… οι οποίοι θεωρούνται μήνες «υψηλής σεζόν» αναφορικά με τη ζήτηση των ιχθιάτρων.

Μάρκο Κρέφτιχ, dpa

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle