Skip to main content

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη περιμένουν Moody΄s και S&P

Η συγκυρία θεωρείται και είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ήδη τα spreads, δηλαδή η ψαλίδα που χωρίζει τα ελληνικά από τα γερμανικά επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, ανοίγει και πάλι επικίνδυνα.
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη, θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στο βαθμό της πιστοληοπτικής της ικανότητας. Μετά την κρυάδα του Fitsch στο υπουργείο Οικονομικών ζουν με το άγχος της Moody΄s ή της S&P, που "απειλούν" κατά καιρούς με δηλώσεις τους, σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Η συγκυρία θεωρείται και είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ήδη τα spreads, δηλαδή η ψαλίδα που χωρίζει τα ελληνικά από τα γερμανικά επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, ανοίγει και πάλι επικίνδυνα. Ήδη, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όπως έλεγαν στη Voria.gr στελέχη τραπεζικού dealing room, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εισόδου της χώρας μας σε φάση ύφεσης, την ώρα που για την υπόλοιπη ΕΕ ανακοινώνονταν ότι έβγαινε από το ίδιο λυκόφως, τα spreads αύξαναν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Η αντίδραση αυτή θεωρείται και είναι ενδεικτική της κατάστασης στις αγορές, αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Όλα δείχνουν  να κινούνται πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, καθώς και η εποχή του φθηνού χρήματος, που εξασφάλιζε με την περέμβαση της η ΕΚΤ, σε λίγο καιρό τελειώνει.