Skip to main content

Θεοδωρίδου:Με ποια εμβόλια θα γίνει η 3η δόση - Ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών γνωστοποίησε τα εμβόλια με τα οποία θα γίνεται η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Όσοι νόσησαν από τον κορωνοϊό και έχουν λάβει μετά μία ή δύο δόσεις εμβολίου δεν χρειάζονται τρίτη δόση, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, γνωστοποίησε τα εμβόλια με τα οποία θα γίνεται η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο θα προχωρήσουν στην τρίτη δόση με το ίδιο εμβόλιο, όσοι έκαναν το εμβόλιο της Astrazeneca θα εμβολιαστούν με mRNA εμβόλιο ενώ αναφορικά με τα άτομα που εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson σημείωσε πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν θα εμβολιαστούν με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNA εμβόλιο. Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι τα άτομα που έλαβαν εμβόλιο MRNA θα λάβουν ξανά mRNA. Τα άτομα που έχουν λάβει AstraZeneca θα κάνουν επίσης Prizer. Μένει να φανεί τι θα αποφασιστεί για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson.

Οπως ανέφερε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου, «τις επόμενες ημέρες επεκτείνεται ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση στα άτομα άνω των 60 και στους υγειονομικούς». Ο λόγος που γίνεται, «σχετίζεται με τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων που παρατηρείται μετά τους έξι μήνες από τις δύο δόσεις των εμβολίων, ή της μιας σε περίπτωση μονοδοσικού. Εξαιρούνται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, που μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση».

«Η σύσταση για την 3η δόση είναι μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις 2 δόσεις (ή μια αν πρόκειται για το μονοδοσικό)» τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Βάσει των όσων επισήμανε, «μέχρι στιγμής στο Ισραήλ έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. τρίτες δόσεις σε ηλικίες από 12 ετών και πάνω. Η πλειονότητα έγιναν σε άτομα ηλικίας 60 και πάνω. Γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές: πόνος, ερυθρότητα και χαρακτηρίζονται ως υπιότερες από αυτές της πρώτης και δεύτερης δόσης. Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται ότι είναι συχνότερη, είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού, του μασχαλιαίου λεμφαδένα».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών που επιθυμούν να κάνουν την τρίτη αναμνηστική δόση. 

Ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης

Στον ιό της γρίπης αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορωνοϊό μια πλειάδα άλλων ιών, όπως και αυτός της γρίπης.  Μίλησε για την αναγκαιότητα εμβολιασμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, με τη συνταγογράφηση να ξεκινά από 1η Οκτωβρίου. Δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίου covid κα γρίπης, όπως και με άλλα εμβόλια, είπε.

Ευχήθηκε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη, και συνέστησε τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η κ. Θεοδωρίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική απέναντι στους γονείς, αναφορικά με το ζήτημα της γονιμότητας των νέων, καθώς η συζήτηση για τα εμβόλια στους κάτω των 18 ετών ολοένα και εντείνεται.