Skip to main content

Με το όπλο «παρά πόδα» ο ΟΔΔΗΧ για τη νέα ομολογιακή έκδοση

Η σχετική προεργασία έχει γίνει και αυτό που απομένει είναι να δοθεί το πράσινο φως από τη νέα κυβέρνηση για να ξεκινήσουν οι τεχνικές διαδικασίες

Από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δηλώνουν έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να προχωρήσουν σε νέα ομολογιακή έκδοση οποτεδήποτε η νέα κυβέρνηση, το αποφασίσει. Σύμφωνα με πηγές που κινούνται πέριξ του Οργανισμού, η σχετική προεργασία έχει γίνει κι αυτό που απομένει είναι να δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσει και το τεχνικό μέρος της όλης ιστορίας.

Όπως σας έχουμε γράψει στη Voria.gr σχεδόν από την πρώτη στιγμή που έπεσε η σχετική ιδέα στο τραπέζι των συζητήσεων, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, είχαν πάρει την απόφαση γι αυτό το θέμα σχεδόν από την επομένη των ευρωεκλογών. Όταν διαπίστωσαν στην πράξη πόσο θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές τη νίκη της ΝΔ, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να γκρεμιστούν οι αποδόσεις των δεκαετών – και όχι μόνο – ομολόγων. Ήθελαν, κατ αυτόν τον τρόπο να εκμεταλλευτούν το πολύ καλό κλίμα στις ξένες αγορές για την Ελλάδα.

Άλλες πηγές μάλιστα προχωρούν το όλο θέμα ένα βήμα παρακάτω σημειώνοντας ότι λογικά μετά την πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα και μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει να «μιλήσουν» οι οίκοι αξιολόγησης. Πώς; Αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Μόλις λοιπόν εκδοθούν οι βασικές εκθέσεις αξιολόγησης της οικονομίας, η επόμενη κίνηση θα είναι η πλήρης άρση των capital controls. Πρόκειται για ένα βήμα που αναμένεται εδώ και πολύ καιρό και θα αποτελέσει σίγουρα ένα ακόμα θετικό σήμα στις αγορές σχετικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.