Skip to main content

Με το σύνθημα «Ποια κανονικότητα;» το φετινό Thessaloniki Pride

Οι περισσότερες από τις δράσεις του Pride θα διεξαχθούν στο Θέατρο Κήπου σε διάστημα πέντε ημερών από σήμερα μέχρι και το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.

Με το σύνθημα «Ποια κανονικότητα;» εκκινεί σήμερα το 9ο Thessaloniki Pride με νέο σημείο συνάντησης, το Θέατρο Κήπου και μετά από έναν χρόνο που και η ίδια η διοργάνωση είχε μπει σε καραντίνα.

Το φετινό Pride έρχεται να φέρει στο προσκήνιο ερωτήματα που αφορούν την κανονικότητα στην οποία θα επιθυμούσαμε να επιστρέψουμε μετά την καραντίνα αναφορικά με την αποδοχή της κοινότητας. «Ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε αν μετά την υγειονομική κρίση την οποία περνάμε και τον κοινωνικό εγκλεισμό τον οποίο έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην ήδη υπάρχουσα κανονικότητα που ενίσχυε τον διχασμό. Σε αυτήν που τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ζούσαμε σε μια διαρκή ''καραντίνα'' όντας ελεύθερα να εκφραστούμε μόνο στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας; Ή σ' αυτήν που η πατριαρχία όπλιζε το χέρι κάθε γυναικοκτόνου και βιαστή, αναπαράγοντας την αντίληψη ότι οι γυναίκες είμαστε κτήμα τους; Μήπως τελικά αντί να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα που απορρίπτει κάθε διαφορετικότητα, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο και συμπεριληπτικό μέλλον από κοινού;», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της διοργάνωσης, Αλέξανδρος Καπετάνου.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, δήλωσε εκ μέρους του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, τη στήριξή της σε μια διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την επικαιρότητα της θεματικής του φετινού Pride. «Θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη στήριξή μας στην παρέλαση υπερηφάνειας που για ακόμα μια χρόνο τονίζει τη σημασία της αποδοχής και της ορατότητας των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Είμαστε δίπλα στο 9o Thessaloniki Pride απλά, ανθρώπινα και συντροφικά», ανέφερε η αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως ένας θεσμός όπως το Pride δεν έχει πάψει να είναι επίκαιρος εφόσον τα άτομα της κοινότητας δεν αντιμετωπίζονται ακόμα και σήμερα ως ίσα.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου η παρέλαση έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην αποδοχή της κοινότητας. «Το χρώμα που προσφέρει αλλά και ο αέρας που φέρνει στην πόλη τονίζει πολύ περισσότερο την αναγκαιότητα της ισότητας, της ορατότητας και της αποδοχής», πρόσθεσε η ίδια.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι εκπρόσωποι Τύπου του φεστιβάλ κατήγγειλαν τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων της κοινότητας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και ιδιαίτερα των διεμφυλικών ατόμων. «Με το Pride θέλουμε, επίσης, και να καταδείξουμε το πόσο επώδυνη ήταν η καραντίνα για άτομα της κοινότητας που σε αρκετές περιπτώσεις δεν λάμβαναν καν το επίδομα αναστολής εργασίας, καταφεύγουντας μάλιστα πολλές φορές στη μαύρη εργασία», σημειώνουν από κοινού οι εκπρόσωποι Τύπου της διοργάνωσης, Φιλομένη Λιάτσα και Αλέξανδρος Καπετάνου.

Παράλληλα, σχολίασαν και την κατακόρυφη αύξηση των φαινομένων της έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας. «Ο ΠΟΥ κατέγραψε περί στο 60% αύξηση των φαινομένων έμφυλης βίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, που αφορούν κατά πλειοψηφία τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ελπίζουμε με τη σύσταση της εθνικής επιτροπής για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα, αλλά και με αντίστοιχες με το Pride οργανώσεις να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και είμαστε ορατοί», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Pride.

Οι περισσότερες από τις δράσεις του Pride θα διεξαχθούν στο Θέατρο Κήπου σε διάστημα πέντε ημερών από σήμερα μέχρι και το Σάββατο οπότε και θα κορυφωθεί η δράση του 9oυ Thessaloniki Pride με την παρέλαση υπερηφάνειας στις 7 το απόγευμα με αφετηρία το Θέατρο Κήπου. Να σημειωθεί πως λόγω των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού το θέατρο θα δέχεται μέχρι 550 άτομα, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Ορισμένες από τις δράσεις που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης είναι τα «Walking Tours», δίνοντας βάση σε queer θέματα αλλά και το διαδραστικό παιχνίδι ρόλων στο κέντρο της πόλης, το Dungeons & Drag που θα διεξαχθεί στις 18:30 την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, θα προβάλλονται ταινίες στο Cine Απόλλων καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Επιπρόσθετα, ύστερα από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ την ημέρα της παρέλασης, το Σάββατο θα διεξάγονται δωρεάν rapid test στη ΔΕΘ για το Pride.

Καταληκτικά, έγινε αναφορά και στη διοργάνωση του EuroPride 2024 στην πόλη, ύστερα από την ακύρωση του περυσινού. «Με την ευκαιρία θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι κατόπιν και εξαιτίας της ακύρωσης του EuroPride 2020, δόθηκε ξανά ο τίτλος στη Θεσσαλονίκη για το 2024. Το EuroPride είναι το κεντρικό Pride της Ευρώπης, που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη και προσελκύει το ενδιαφέρον όλης της ηπείρου. Ως εκ τούτου είναι μια τεράστια ευκαιρία τόσο για την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να αναδείξει τα ζητήματά της όσο και για τη χώρα και την πόλη μας να μπει στο χάρτη, να αναπτύξει σχετικές πολιτικές αλλά και όνομα», τόνισαν οι εκπρόσωποι Τύπου της διοργάνωσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Pride εδώ.