Skip to main content

Με τον Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη ο Μπορέλ - «Ισχυρή ΕΕ, ισχυρό ΝΑΤΟ»

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «χαιρέτισαν την κοινή δήλωση του προέδρου Μπάιντεν και του Γάλλου προέδρου Μακρόν».

Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν είχε συνάντηση ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι κύριοι Μπορέλ και Μπλίνκεν «χαιρέτισαν την κοινή δήλωση του προέδρου Μπάιντεν και του Γάλλου προέδρου Μακρόν, η οποία ακολούθησε την πρόσφατη ανακοίνωση εταιρικής σχέσης ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία και την ακύρωση αυστραλιανής σύμβασης υποβρυχίων με τη Γαλλία. Αυτή η δήλωση συμβάλλει στην αποσαφήνιση της κατάστασης.

Με βάση αυτό και τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου και των Υπουργού Εξωτερικών, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα εργαστούν σε πρακτικά βήματα για την εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας».

Επίσης «επιβεβαίωσαν την ισχυρή συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ. Δεσμεύθηκαν να εμβαθύνουν τη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Ισχυρή ΕΕ, ισχυρό ΝΑΤΟ

Υπογράμμισαν τη σημασία των αμυντικών προσπαθειών της ΕΕ, οι οποίες θα συμβάλουν επίσης σε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ. Από την άποψη αυτή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε την ανάγκη έναρξης ενός ολοκληρωμένου δομημένου διαλόγου για την ασφάλεια και την άμυνα».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο 'Αντονι Μπλίνκεν αναφέρθηκαν σε άλλα βασικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και του Ιράν, καθώς και στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) και στο Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.
ΕΕ και ΗΠΑ ξέρουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τους γείτονες του Αφγανιστάν και στα σημεία αναφοράς που θα καθορίσουν το επίπεδο συνεργασίας της ΕΕ με τους Ταλιμπάν. Υπογράμμισε τη συνεχή δέσμευση της ΕΕ προς το λαό του Αφγανιστάν και εξέφρασε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική και οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Όσον αφορά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για το Ιράν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συζητήσεις στη Βιέννη. Το JCPOA παραμένει ένα βασικό μέσο για την παγκόσμια μη διάδοση των πυρηνικών, την ειρήνη στην περιοχή και τη διεθνή ασφάλεια, αλλά ο χρόνος επιστροφής στην εφαρμογή του δεν είναι αόριστος, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί πλήρως.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο 'Αντονι Μπλίνκεν συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους τις επόμενες εβδομάδες. «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι μοναδικοί εταίροι στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Η στενότερη συνεργασία τους, βασισμένη σε κοινές αξίες, θα συμβάλει στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» επισημαίνεται.