Skip to main content

ΜΕΑ Δυτικού Τομέα: Προσφυγή στο ΣτΕ και για την ΑΕΠΟ καταθέτει ο δήμος Λαγκαδά

Η προσφυγή κατά των περιβαλλοντικών όρων του έργου θα συζητηθεί με την αίτηση ακύρωσης της χωροθέτησης που κατέθεσαν δήμος και φορείς της περιοχής

Νέα αναβολή πήρε η εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσαν ο δήμος Λαγκαδά και φορείς της περιοχής για τη χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Θεσσαλονίκης.

Η προσφυγή, με την οποία οι φορείς του Λαγκαδά ζητούν να ακυρωθεί η βεβαίωση χωροθέτησης της μονάδας που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε αγρόκτημα στην περιοχή Μαυροράχης και Καρτερών της δημοτικής ενότητας Λαχανά του δήμου Λαγκαδά, είχε προσδιοριστεί αρχικά να συζητηθεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο στις 17 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αναβλήθηκε για χθες, 16 Ιουνίου, ενώ χθες πήρε δεύτερη αναβολή για τις 15 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, όμως, όπως είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, ο δήμος θα καταθέσει το επόμενο διάστημα νέα προσφυγή, προκειμένου να ακυρωθούν και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, οι οποίοι εγκρίθηκαν τον περασμένο Απρίλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Θα καταθέσουμε προσφυγή και για την ακύρωση και της Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και εκτιμώ ότι οι δύο προσφυγές θα εξεταστούν ταυτόχρονα», ανέφερε ο δήμαρχος.

«Λόγω του ότι ο ΦΟΔΣΑ βιάζεται να κάνει τη μονάδα, προχώρησαν και στην έκδοση της ΑΕΠΟ, παρά την προσφυγή που καταθέσαμε. Τον Σεπτέμβριο θα συζητηθούν και οι δύο προσφυγές συνολικά κι αυτό είναι θετικό για εμάς, καθώς θα έχουμε επιπλέον επιχειρήματα», δήλωσε στη Voria.gr η Φωτεινή Καλαϊτζή, μέλος του συντονιστικού φορέων ενάντια στη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα.

Οι προσφυγές των φορέων της περιοχής βασίζονται στην παραβίαση τεσσάρων ζητημάτων και συγκεκριμένα:

- των αρχών του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού,
- των διατάξεων της Σύμβασης Ραμσάρ, καθώς το επίμαχο σημείο βρίσκεται εντός των ορίων της Περιοχής Προστασίας Γ’ του υγροτοπικού συμπλέγματος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης
- των αρχών της αειφορίας, της πρόληψης και της προφύλαξης, ιδία δε λόγω της λανθασμένης κατάταξης του έργου σε κατηγορία επιτρεπόμενη και
- των διατάξεων της Σύμβασης Άαρχους για τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον. Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι δεν ελήφθη υπόψη η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και της Επιθεώρησης Δασών Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πέρασε με 17 παρατηρήσεις ως προς το σημείο, τα δάση και τα ρέματα, κάποια από τα οποία τροφοδοτούν την Κορώνεια κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι αμαρτία να έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια για την αναζωογόνηση της λίμνης και να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση», τόνισε η κ. Καλαϊτζή, η οποία σημείωσε ότι προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος να κατατεθεί αίτηση και για ασφαλιστικά μέτρα, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Συνεχίζεται η διαγωνιστική διαδικασία

Παρά την προσφυγή ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά τις διαδικασίες για τον σχετικό διαγωνισμό. «Η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο τρέχει. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε επειδή εκκρεμεί μία προσφυγή, εκτός και αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι για κάποιον λόγο πρέπει να μην προχωρήσουμε. Άλλωστε, η διαγωνιστική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου έναν με ενάμιση χρόνο και σε αυτό το χρονικό διάστημα η όποια απόφαση θα έχει εκδοθεί. Άρα εμείς προχωράμε κανονικά», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα και το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Θα διαθέτει μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 262.700 τόνων ετησίως και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 τόνων ετησίως. Συνολικά θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης, που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου και τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60%), καθώς επίσης τους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.

Όπως επισήμανε ο κ. Γεράνης, μετά την έγκριση της χρηματοδότησής της από το ΕΣΠΑ, το επόμενο δίμηνο θα δημοπρατηθεί και η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, η οποία θα είναι δυναμικότητας περίπου 150.000 τόνων κατ’ έτος και θα εξυπηρετεί το τμήμα του κεντρικού δήμου και τους ανατολικούς δήμους της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.