Skip to main content

Μέχρι 15 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις για ιδιοκτήτες που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια

Tα ενοίκια του Νοέμβριου τα οποία θα μειωθούν υποχρεωτικά λόγω του lockdown, το 50% της απώλειας θα καταβάλλεται στο ιδιοκτήτη ως αποζημίωση.

Περιθώριο έως τις 15 Δεκεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια από το Μάρτιο έως και τον Αύγουστο για να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις δηλώσεις Covid, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Για το Νοέμβριο, έχει ανακοινωθεί ότι οι ιδιοκτήτες θα δουν κατευθείαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το 50% της απώλειας που θα υποστούν λόγω της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου. Το ποσό αναμένεται να καταβληθεί το Δεκέμβριο. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί  :

Για τα μισθώματα  της περιόδου Μαρτίου- Οκτωβρίου που μειώθηκαν υποχρεωτικά κατά 40% οι ιδιοκτήτες των ακινήτων  δικαιούνται έκπτωση φόρου ίση με το 30% της απώλειας που έχουν.  Το ποσό της έκπτωσης συμψηφίζεται με οφειλές του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης  με βάση το φετινό εκκαθαριστικό. Αν περισσεύει ποσό έκπτωσης, αυτό αφαιρείται  από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή από τυχόν άλλες φορολογικές οφειλές του ιδιοκτήτη. Ωστόσο ακόμα  περίπου 200.000 δικαιούχοι  δεν έχουν δει τους συμψηφισμούς. Η ΑΑΔΕ ενημέρωσε ότι αυτό οφείλεται σε λάθη που υπήρχαν στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.

Για τα ενοίκια του Νοέμβριου τα οποία θα μειωθούν υποχρεωτικά λόγω του lockdown, ανακοινώθηκε ότι  το 50% της απώλειας  θα καταβάλλεται στο ιδιοκτήτη του ακινήτου ως αποζημίωση,  με πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Γι αυτό και το Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση COVID στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση απώλειας μισθωμάτων («δήλωση COVID») στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η Α.Α.Δ.Ε. στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση   https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.  Η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 20 Νοεμβρίου, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.