Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μέχρι Ιανουάριο οι αναπλάσεις σε Καπάνι, Δ. Γούναρη και Επταπύργιο

Στις επόμενες μέρες ο δήμος Θεσσαλονίκης θα δημοπρατήσει τις τρεις αναπλάσεις σε κομβικά σημεία της πόλης - Τι περιλαμβάνουν.

Τρεις κρίσιμους διαγωνισμούς μέχρι τον Ιανουάριο προετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα. Πρόκειται για παρεμβάσεις σε κομβικά σημεία της πόλης, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να αναπλαστούν και μάλιστα έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Μάκη Κυριζίδη, αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες 40 – 50 μέρες οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ασχολούνται κυρίως με τη δημοπρασία τριών πολύ μεγάλων έργων, που υπόσχονται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Πρόκειται για τις αναπλάσεις στο Καπάνι, στον άξονα της Δημητρίου Γούναρη και στο Επταπύργιο.

Καπάνι

Όπως περιέγραψε στη Voria.gr ο κ. Κυριζίδης, στο Καπάνι έχει υποβληθεί νέο αίτημα για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης στη βάση της ολοκληρωμένης μελέτης ανάπλασης που εκπονήθηκε. Η έγκριση για τον τελικό προϋπολογισμό του έργου θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβριο και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το έργο.

Η παρέμβαση στο Καπάνι είναι ύψους 2 εκ. ευρώ και σχεδιάστηκε η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ιστορικής αγοράς στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρώσει μια «μισοτελειωμένη» παρέμβαση με τη δημιουργία «ανοιχτού κέντρου εμπορίου». Παράλληλα, εκτός από τα έργα εξωραϊσμού, θα γίνουν και παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών, αλλά και διασφάλισης της υγιεινής των καταστημάτων που λειτουργούν. Η παρέμβαση περιλαμβάνει όλους τους πεζοδρόμους που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου.

Δημητρίου Γούναρη

Το δεύτερο έργο είναι η ανάπλαση όλου του άξονα της Δημητρίου Γούναρη. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αναμένεται η τελική έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η μελέτη είναι ολοκληρωμένη και ακολούθως θα δημοπρατηθεί το αργότερο εντός του Ιανουαρίου το έργο.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η κατασκευή υπερσύγχρονης παιδικής χαράς, δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, αναβάθμιση των προσόψεων των εμποριών καταστημάτων, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού και του πρασίνου.

Επταπύργιο

Επίσης, χρηματοδότηση απέκτησε και η ανάπλαση στο Επταπύργιο, που έχει ολοκληρωμένη μελέτη, οπότε ακολουθεί στο επόμενο διάστημα η δημοπράτηση του έργου της διαμόρφωσης της μεγάλης ζώνης πρασίνου των Βυζαντινών Τειχών.

Σε συνδυασμό με την έναρξη των εργασιών στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου και στο Γενί Τζαμί (χτεσινό αναλυτικό ρεπορτάζ είχε η Voria.gr), οι σημειακές εμβληματικές παρεμβάσεις του Δήμου δημιουργούν μια νέα εικόνα σε κομβικές περιοχές της πόλης.