Skip to main content

Χωρίς χωροταξικό με ευθύνη της κυβέρνησης η Κεντρική Μακεδονία

Οι εκκρεμότητες παραμένουν σε ένα από τα βασικότερα εργαλεία ανάπτυξης. Επιτροπή θα εξετάσει τις παραμέτρους για να ληφθεί απόφαση σε 2 εβδομάδες

Στην αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού της Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το περιφερειακό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε την πρόταση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εξετάσει τις τελευταίες παραμέτρους και ακολούθως θα έρθουν ολοκληρωμένες οι θέσεις αναμόρφωσης για έγκριση.

Το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για τις δραστηριότητες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, «το 2012 προκηρύχθηκαν τα σχέδια όλων των Περιφερειών, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί το 2013 και να γίνει η πρώτη αναθεώρηση φέτος. Λόγω καθυστερήσεων που οφείλονται στο υπουργείο, το 2015 παρέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο έπρεπε να γνωμοδοτήσει. Το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε και τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του σχεδίου και της προσθήκης όλων των παρατηρήσεων που είχαν γίνει τότε από όλους τους φορείς της περιοχής. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει υπουργική απόφαση άρα δεν υπάρχει χωροταξικό».

Ημερομηνίες και νόμοι του πρώτου κειμένου έχουν καταστεί πλέον ανεπίκαιροι και η Περιφέρεια με γνωμοδότησή της ζήτησε αναμόρφωση του σχεδίου υπουργικής απόφασης. «Η Περιφέρεια ζητά, όπως και το 2015, να αφαιρεθεί από το σχέδιο υπουργικής απόφασης, ο όρος μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, καθώς όχι μόνο δεν επιθυμεί καμία μετεγκατάσταση νομίμως λειτουργησών επιχειρήσεων στα όρια της περιφέρειας αλλά και καταθέτει στο αναπτυξιακό συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τα άδεια βιομηχανικά κτίρια που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιφέρεια ώστε να καταστούν πάλι ενεργά. Υπογραμμίζουμε ότι οι νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία τους, την επέκτασή τους και τον εκσυγχρονισμό τους», διευκρίνισε ο κ. Γιουτίκας απαντώντας και στην κριτική που δέχτηκε η Περιφέρεια για το Σχέδιο. Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε πως η Περιφέρεια ζητά επιπλέον εξειδίκευση της οδηγίας Sevezo στην ελληνική νομοθεσία, για να ξεκαθαριστούν οι δυνατότητες των χωροτακτών ανά περιοχή και έτσι να γίνει ένα σοβαρό περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού.

Ο επιχειρηματίας, Νίκος Φιλίππου, που έχει εκφράσει ενστάσεις επί του χωροταξικού και έχει επιρρίψει στο παρελθόν ευθύνες στην Περιφέρεια, μιλώντας στο περιφερειακό συμβούλιο είπε ότι εκπροσωπεί 302 επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών που έχουν υπογράψει κείμενο με αιτήματα για το χωροταξικό. «Αυτές οι επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών αν δεν αναδείκνυαν το θέμα της χωροταξίας και των προβλημάτων που προκύπτουν, σήμερα θα υπήρχαν τα προβλήματα και των μετεγκαταστάσεων των επιχειρήσεων και της νομιμοποίησης της ερήμωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η αποεπένδυση έχει ήδη ξεκινήσει από το 2016 καθώς δεν δίνονται άδειες και αυτό οδηγεί στην αποβιομηχάνιση, που έχει ως αποτέλεσμα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να έχει χάσει σήμερα περίπου το 70% του ΑΕΠ της», σημείωσε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις επί της εισήγησης που εγκρίθηκε, διότι ανοίγει τα παράθυρα για την ερήμωση της Δυτικής Θεσσαλονίκης λόγω της στρεβλής ερμηνείας της οδηγίας Sevezo και πρότεινε για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να υπάρχει νομική διατύπωση που να λέει ξεκάθαρα ότι υφιστάμενες και νέες μονάδες είναι καλοδεχούμενες να εγκατασταθούν εντός του αστικού ιστού. Σε ό,τι αφορά στην οδηγία Sevezo, ο κ. Φιλίππου ζήτησε την υιοθέτηση της διατύπωσης που έχει κάνει επιστημονική επιτροπή της Βουλής όταν συζητιόταν το θέμα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, πάντως είπε ότι έγινε για το θέμα διαβούλευση επί δυο χρόνια και οι επιχειρήσεις μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους προς τα επιμελητήρια, των οποίων οι απόψεις υιοθετούνται πλήρως. Ο κ. Τζιτζικώστας πάντως, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές, πρότεινε να συγκληθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία έχει περιθώριο 15 ημερών, ώστε να εξετάσει όλες τις παραμέτρους του θέματος και τελικά θα φέρει τις προτάσεις της στο περιφερειακό συμβούλιο για ψήφιση.