Skip to main content

Μέχρι τέλος Ιουνίου η νέα διοίκηση στην Εγνατία Οδό

Η κεντρική εξουσία θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της Εγνατίας Οδού ΑΕ και την υπόθεση της παραχώρησης του άξονα.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου και πιθανότατα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση, θα αναλάβει τις τύχες της  Εγνατία Οδός ΑΕ, η νέα διοίκηση της εταιρείας που θα πρέπει να υλοποιήσει και την επιλογή στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση, για το γνωστό θέμα της παραχώρησης της λειτουργίας και εκμετάλλευσης του άξονα και των καθέτων του, σε ιδιώτη. 

Ως και σήμερα, με την "αναδιάταξη" των μελών του ....."προεκλογικού" διοικητικού συμβουλίου, χρέη προέδου και διευθύνοντος συμβούλου στην Εγνατία Οδό ΑΕ(ΕΟΑΕ) ασκεί ο δικηγόρος Χρίστος Βάρδας, ο οποίος είχε αρχικά τοποθετηθεί στη διοίκηση της εταιρείας ως εντεταλμένος σύμβουλος επιλεγμένος από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Βάρδας, όπως είπε στη Voria.gr, αναμένει στο αμέσως επόμενο διάστημα την αλλαγή στο διοικητικό σχήμα καθώς δέχθηκε να μείνει στη διοίκηση και μάλιστα στις συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να μη δημιουργηθεί διοικητικό κενό στην εταιρεία, κάτι από το οποίο έχει στο παρελθόν ταλαιπωρηθεί η Εγνατία, ειδικά από τότε που και αυτή και πιο συγκεκριμένα το πρώτο, μέγα έργο της, ο οδικός άξονας της Εγνατίας, μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ και στο μνημονιακό χορό των παραχωρήσεων/ αποκρατικοποιήσεων.  

Βεβαίως έως ότου λήξει η βάσανος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, δε περιμένει κανείς ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι πρόκειται να γίνει με τους διαγωνισμούς που επρόκειτο να εκκινήσουν, με τις λεγόμενες επικείμενες αποκρατικοποιήσεις. 

Είναι γνωστό φυσικά ότι στην προ εκλογών εποχή, τα κόμματα που σήμερα βρίσκονται στη κυβέρνηση είχαν ταχθεί ανοιχτά και επανειλημμένως κατά της παραχώρησης του άξονα της Εγνατίας Οδού και των καθέτων του. Αλλά αυτά ήσαν στην προ των εκλογών περίοδο, την ...Π.Ε. εποχή, τρόπον τινά. 

Τώρα, όπως είπε στη Voria.gr o κ. Βάρδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή σε ό,τι αφορά την παραχώρηση και τον προγραμματισμό που είχε κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, απλώς υπάρχουν ορισμένες καθυστερήσεις στο γενικό πλαίσιο των προσαρμογών που επιχειρούνται ( σ.σ κάποιες ακόμη καθυστερήσεις).

Επειδή όμως η πραγματικότητα στην Ελλάδα, διαχρονικά, χωρίζεται στις Π.Ε. και Μ.Ε. περιόδους, δηλαδή τις προ των εκλογών και μετά των εκλογών περιόδους, αναμένεται ότι κατά τη γενική συνέλευση θα αποτυπωθεί καθαρά η κυβερνητική επιλογή για την Εγνατία Οδό, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει και διαδικασία διαγωνιστική σε εξέλιξη. 

Όμως, επ' ευκαιρία τοποθέτησης νέας διοίκησης στην ΕΟΑΕ και μάλιστα με ριζική ανασύνθεση του δ.σ., όπως σχεδιάζεται να γίνει σύμφωνα με πληροφορίες της  Voria.gr, θα πρέπει να δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο, μεγαλύτερη προσοχή στην εταιρεία. 

Η εταιρεία, που και στο παρελθόν είχε διοικητικά κενά και προβλήματα, χρειάζεται όχι μόνο νέα διοίκηση επιλεγμένη να εκτελέσει συγκεκριμένη πολιτική(ποια πολιτική;), αλλά χρειάζεται και υποστήριξη στην εσωτερική της λειτουργία καθώς είναι φορέας υλοποίησης πολλών και σημαντικών έργων σε όλη τη χώρα, ενώ δραστηριοποιείται στο project management και εκτός Ελλάδας.

Να συμπληρωθεί ότι από την εποχή που έφυγε με συνταξιοδότηση ο τελευταίος γενικός διευθυντής, Χρήστος Μπλάντας, η θέση αυτή χηρεύει.

Οι εργαζόμενοι  είχαν επανειλημμένως ζητήσει να επιλεγούν διαφορετικά πρόσωπα για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου, με τον δεύτερο, πρόσωπο μη πολιτικό, να επιλέγεται για τις ικανότητές του σαν μάνατζερ σε μία μεγάλη τεχνική εταιρεία.

Οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν από πολλούς χαρακτηριστεί "μνημονιακές", μένει να δούμε η νέα διοίκηση ποιά κυβερνητική πολιτική θα έρθει να εφαρμόσει.