Skip to main content

Μέχρι τον Φεβρουάριο έτοιμη η μελέτη για το νέο γήπεδο του Άρη - Task force για το project

Συμφωνία όλων των τοπικών φορέων σε τέσσερις προτεραιότητες. Τα τρία σκέλη της χρηματοδότησης και η task force που θα «τρέξει» το project

Ως τα μέσα του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη για το νέο γήπεδο του Άρη στην περιοχή πίσω από το κτήριο ZEDA, στην Πυλαία, και η κυβέρνηση θα πρέπει στο ίδιο χρονικό διάστημα να έχει ολοκληρώσει την ανταλλαγή των οικοπέδων που απαιτείται ώστε το project της διπλής ανάπλασης (Χαριλάου – νέο γήπεδο) να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς.

Διαβάστε ακόμη: Στα 110 εκατ. ευρώ το project του νέου γηπέδου του Άρη - Όλες οι πληροφορίες

Εφόσον όλα πάνε ομαλά και χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις ο Άρης θα έχει νέο γήπεδο σε πέντε χρόνια από σήμερα, ενώ και η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει μια νέα ανατολική είσοδο ουσιαστικά, που δε θα έχει καμιά σχέση με τη σημερινή επιβαρημένη (από πολλές απόψεις) περιοχή.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, καθορίστηκαν ομόφωνα όλα τα επόμενα βήματα για να προχωρήσει τάχιστα το νέο σημαντικό project για τη Θεσσαλονίκη.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, ο αρχιτέκτων μηχανικός - πολεοδόμος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάκης Δούμας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, ο σύμβουλος Τεχνικών Θεμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μήτρου, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, Θεόδωρος Καρυπίδης και ο πρόεδρος του Α.Σ. Άρης, Λευτέρης Αρβανίτης.

Τέσσερις άξονες

Οι τέσσερις άμεσες ενέργειες, στις οποίες συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι ήταν οι εξής:

1. Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας και συναντίληψης Περιφέρειας – Δήμων – Άρη άμεσα.

2. Δημιουργία ομάδας εργασίας οχτώ ατόμων, με τον ορισμό δύο εκπροσώπων από κάθε φορέα, που θα «τρέξει» τις απαραίτητες διαδικασίες.

3. Ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης για το νέο γήπεδο του Άρη μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τότε ολοκλήρωση των διαδικασιών ανταλλαγής, με ευθύνη της Κυβέρνησης.

4. Χρηματοδότηση των αναπλάσεων και των δημοσίων υποδομών τόσο στην περιοχή Χαριλάου, όσο και στην περιοχή ανέγερσης του νέου γηπέδου του Άρη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.



Τζιτζικώστας

Ο κ. Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε: «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία της σύσκεψης για να καθορίσουμε με συγκεκριμένο τρόπο πώς θα προχωρήσει αυτό το σημαντικό project για τη Θεσσαλονίκη. Όλοι συμφωνούμε να προχωρήσει το έργο όπως το επεξεργαστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και όπως έχει παρουσιαστεί ήδη. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αναλάβει το κόστος της ανάπλασης στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Άρη, στη Χαριλάου, όπως επίσης και την ανάπλαση, αλλά και τη δημιουργία των δημόσιων υποδομών στην έκταση όπου θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή του σημερινού γηπέδου και ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στον οποίο ανήκει η έκταση όπου θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο συμφωνούν στους βασικούς άξονες, τους οποίους έχουμε θέσει από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για ένα εμβληματικό project, το οποίο δεν θα αναβαθμίσει μόνο τις αθλητικές υποδομές μιας μεγάλης ομάδας της πόλης μας, αλλά θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και των επισκεπτών. Διότι στη Χαριλάου θα δημιουργηθεί μια έκταση προς χρήση από τους πολίτες, με πράσινο, χώρους στάθμευσης και πολιτισμού, ενώ θα αναβαθμιστεί ευρύτερα η πυκνοκατοικημένη περιοχή. Επίσης, στην περιοχή του νέου γηπέδου θα διαμορφωθεί ένας χώρος με κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, πάρκο και πράσινο».

Ο περιφερειάρχης εξήγησε μάλιστα ότι αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία τώρα και στο οποίο υπάρχει ομοφωνία είναι «να δημιουργηθεί ένα σύμφωνο συνεργασίας για να μην έχουμε καθυστερήσεις. Επίσης, θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα που θα παρακολουθεί την εξέλιξη και την πορεία του project. Και ταυτόχρονα ξεκινούν οι μελέτες, οι οποίες υπολογίζουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και θέλουμε η Κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ανταλλαγής των οικοπέδων, ώστε να μπορέσει να μπει πια σε τροχιά υλοποίησης αυτό το πολύ σημαντικό project».

Καϊτεζίδης

Ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε ότι «είναι από τις ευτυχείς συγκυρίες της πόλης, όπου όλοι οι φορείς, οι δυο βαθμοί Αυτοδιοίκησης και οι εκπρόσωποι της ιστορικής ομάδας του Άρη, συμφωνούμε. Και στη σκοπιμότητα κατασκευής σύγχρονων υποδομών για την ομάδα του Άρη και στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, αλλά και στις αρμοδιότητες, που αναλαμβάνει ο κάθε φορέας. Την πρωτοβουλία την έχει ο Περιφερειάρχης, που συντονίζει και τα βήματα και τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων. Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, καλοϋποδεχόμαστε ένα τέτοιο project και πιστεύουμε ότι αναβαθμίζει μια περιοχή, που ούτως ή άλλως ήταν στο σχεδιασμό του Δήμου να αναβαθμιστεί. Χαίρομαι που αυτή τη στιγμή στον Δήμο εκτελούνται δυο υπερτοπικά πάρα πολύ σημαντικά έργα, το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου και το νέο σύγχρονο ευρωπαϊκό γήπεδο του Άρη. Εκτός από το γήπεδο το εγχείρημα περιλαμβάνει ένα πάρκο και εμπορικό και αναψυχής και συμβαδίζει και με τους σχεδιασμούς του Δήμου για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πυλαίας. Ο Δήμος έχει εγκαίρως ολοκληρώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και με τη βοήθεια και την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας θα προχωρήσουμε και την Πράξη Εφαρμογής ώστε να είναι όλα έτοιμα για να υποδεχτούν αυτό το σημαντικότατο project όχι μόνο για την ομάδα του Άρη, αλλά για όλη τη Θεσσαλονίκη. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου θα συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο το ταχύτερο δυνατό».

Ζέρβας

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι «η σημερινή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Απόστολου Τζιτζικώστα για να βάλουμε στις ράγες σχεδιασμού και υλοποίησης ένα ακόμα πολύ μεγάλο και σημαντικό project για την πόλη μας. Συζητούμε για μια διπλή ανάπλαση, μια διπλή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στην περιοχή Χαριλάου και μιας περιοχής στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη 162 στρεμμάτων. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συναινεί, συμφωνεί και θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους υπόλοιπους φορείς για να προχωρήσουν τα έργα. Σε ό,τι αφορά στην έκταση που καταλαμβάνει σήμερα το γήπεδο του Άρη, 20,3 στρεμμάτων εκ των οποίων περίπου 3,5 στρ. ανήκουν στον Δήμο, θα συναινέσουμε ώστε στην πορεία του project να διαμορφωθεί εκεί ένας νέος χώρος πρασίνου, ένας χώρος ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων, που συνάδει με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όπως υφίσταται σήμερα και συγχρόνως η περιοχή θα αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού στην ανατολική είσοδο της πόλης, που έχει να κάνει με τον υπό διαμόρφωση τερματικό σταθμό του μετρό στη Νέα Ελβετία, με την ανάπλαση που γίνεται στα παλιά κεραμουργεία Αλλατίνι, ούτως ώστε να έχουμε τελείως διαφορετικές συνθήκες σε αυτό το κομμάτι της πόλης μας, για να 'ανασάνουν' οι πολίτες. Έχουμε μπροστά μας δρόμο μακρύ, αλλά είναι σημαντικό ότι όχι μόνο συζητούμε αυτά τα project, αλλά είμαστε και στη φάση του σχεδιασμού τους. Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον εμπειρία από αντίστοιχα project, όπως είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το παραλιακό μέτωπο κτλ. Η ειδική ομάδα που θα δημιουργηθεί θα μπορέσει να 'τρέξει' γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε να έχουμε την υλοποίηση του συγκεκριμένου project, που αφορά σε όλη την πόλη, το συντομότερο δυνατό. Χαίρομαι γι' αυτή την εξέλιξη, διότι μέσα από την καλή συνεργασία θα έχουμε και σύγχρονες υποδομές, αλλά και πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής για τους συμπολίτες μας και μια πολύ πιο ελκυστική πόλη».

Τρία σκέλη χρηματοδότησης

Ο κ. Μπίλλιας απαντώντας για τη χρηματοδότηση του project δήλωσε ότι «η χρηματοδότηση είναι σε τρία σκέλη. Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που θα χρηματοδοτήσει τις αναπλάσεις τόσο στον υφιστάμενο, όσο και στον καινούργιο χώρο του γηπέδου, με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών και των χώρων πρασίνου. Το δεύτερο σκέλος περιλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο που θα συμβάλλει χρηματοδοτικά κατά ένα μέρος για να αποζημιωθεί ο Άρης για το ακίνητο που παραχωρεί. Και το τρίτο σκέλος περιλαμβάνει τον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή του νέου γηπέδου και τις εμπορικές χρήσεις που θα εκμεταλλευτεί ο ίδιος».

Ο Αρβανίτης

Στη δήλωσή του ο κ. Αρβανίτης αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δημάρχους για τη στήριξη της ιδέας της διπλής ανάπλαση της περιοχής Χαριλάου και της μετεγκατάστασης του γηπέδου σημείωσε: «Προτείναμε σήμερα και έγινε αποδεκτό να υπογραφεί ένα μνημόνιο συναντίληψης, στο οποίο θα καθορίζεται τι κάνει ο καθένας μας. Συμφωνήσαμε επίσης να δημιουργηθεί μια ομάδα fast track που θα τρέχει τα ζητήματα με την Κυβέρνηση. Ελπίζουμε να προχωρήσουν όλα γρήγορα. Από εδώ και πέρα πολλή δουλειά και λίγα λόγια».