Skip to main content

Mediterranean Cosmos: Ταξίδι στον χρόνο σε ρόδες vintage αυτοκινήτων

Η έκθεση με τα συλλεκτικά αυτοκίνητα που φιλοξενείται στο εμπορικό κέντρο χαρίζει ένα νοσταλγικό ταξίδι σε προηγούμενες δεκαετίες.

Κουβαλούν την κινηματογραφική αίγλη και την ανεμελιά μιας άλλης εποχής που δεν μπορoύν παρά να παρασύρουν όποιον τα κοιτάζει. Τα vintage αυτοκίνητα που φιγουράρουν στο εσωτερικό του Mediterranenan Cosmos, στην έκθεση συλλεκτικών αυτοκινήτων που φιλοξενείται στους χώρου του, είναι η ωραιότερη έκπληξη που θα μπορούσε να προσφέρει το εμπορικό κέντρο στους επισκέπτες του Σεπτεμβρίου.

 

Τα εντυπωσιακά σχέδια, η ιστορία και η μοναδικότητα των αυτοκινήτων που βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο σε ταξιδεύουν σχεδόν ασυναίσθητα, μακριά από το αστικό φθινόπωρο της πανδημίας, σε ρετρό εκδρομές, αγώνες αυτοκινήτων, οικογενειακές στιγμές αποτυπωμένες σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες και σκηνές από χολιγουντιανά φιλμ, όπου το αυτοκίνητο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι μιας αισθητικής και μιας κουλτούρας.

Από την αστραφτερή Porsche Carrera μέχρι την κατάλευκη Studebaker Hawk με το κόκκινο δερμάτινο σαλόνι, καθένα από τα θρυλικά αυτοκίνητα της έκθεσης έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην εποχή που διένυσε και έχει να διηγηθεί μία ξεχωριστή ιστορία. Για παράδειγμα, το κλασικό Citroen 2CV, το αγαπημένο «παιδί» της Γαλλίας, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα της παγκόσμιας πλέον αυτοκινητοβιομηχανίας με τον αριθμό των μοντέλων του να ξεπερνάει τις 8,75 εκατ. μονάδες και τη διάρκεια παραγωγής του να αγγίζει τα 42 έτη. Λίγα χρόνια αργότερα, στην απέναντι πλευρά της Μάγχης, σε ένα γκαράζ της Μεγάλης Βρετανίας, μηχανικοί συνδύαζαν διάφορα μέρη και ανταλλακτικά διαφόρων αυτοκινήτων για να καταφέρουν να συνθέσουν μέσα σε μόλις μια εβδομάδα την πρώτη Caterham. Αυτά και πολλά άλλα μοντέλα, όπως τα δικύλινδρα Fiat και τα ιστορικά Mini Cooper, μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες την ώρα που κάνουν τη βόλτα τους στους διαδρόμους του Mediterranean Cosmos, απολαμβάνοντας έτσι παράλληλα ένα απολαυστικό και νοσταλγικό ταξίδι στα κλασικά '50s, τα αστραφτερά '60s και τα δυναμικά '70s.

Η έκθεση με τα συλλεκτικά, vintage αυτοκίνητα άρχισε στις 10 έως και διαρκεί μέχρι και το τέλος του μήνα, στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Αναλυτικά τα αυτοκίνητα της έκθεσης:

1. Porsche 911 Carrera / έτος κατασκευής 1971/ χώρα προέλευσης: Γερμανία / Μέλος ΛΕΚΑΜ

2. Caterham Westfield Super 7/ 1600cc 160 bhp/ έτος κατασκευής 1988/ χώρα προέλευσης: Μ. Βρετανία (ΠΡΑΣΙΝΟ) / Μέλος ΛΕΚΑΜ

3. Studebaker Hawk/ 4736cc 300bhp/ έτος κατασκευής 1958/ χώρα προέλευσης: ΗΠΑ / Μέλος ΛΕΚΑΜ

4. Caterham Super 7/ 1600cc 145 bhp/ έτος κατασκευής 1988/ χώρα προέλευσης: Μ. Βρετανία (ΚΟΚΚΙΝΟ) / Μέλος ΛΕΚΑΜ

5. Fiat 500/ δικύλινδρο μοτέρ 500cc 17bhp/ έτος κατασκευής 1969/ χώρα προέλευσης: Ιταλία (ΛΕΥΚΟ) / Μέλος ΛΕΚΑΜ

6. Fiat 500L /δικύλινδρο μοτέρ 500cc 17,5 bhp/ έτος κατασκευής 1970/ χώρα προέλευσης: Ιταλία (ΚΟΚΚΙΝΟ) / Μέλος ΛΕΚΑΜ

7. Rolls Royce Silver Spirit (Mark I)/ 6750cc L410 V8/ 3-speed automatic/ χώρα προέλευσης: Μ. Βρετανία

8. Citroen 2CV/ 602cc/ έτος κατασκευής 1985/ χώρα προέλευσης: Γαλλία / Μέλος ΛΕΚΑΜ

9. Mini /850cc/ έτος κατασκευής 1976/ σχέδιο Σερ Αλεκ Ισσιγόνης/ χώρα προέλευσης: Μ. Βρετανία/ μέλος ΣΙΑΒΕ (ΜΠΛΕ)

10. Mini /1300cc/ έτος κατασκευής 1979/ σχέδιο Σερ Αλεκ Ισσιγόνης/ χώρα προέλευσης: Μ. Βρετανία/ μέλος ΣΙΑΒΕ (ΚΙΤΡΙΝΟ)