Skip to main content

Μέγα θέμα με τη Goldman Sachs και το swap για τη μείωση του δημοσίου χρέους

Mέγα θέμα με την εμπλοκή της Goldman Sachs σε ένα swap που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας προκειμένου να μειωθεί το χρέος και να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση της χώρας στην Ο
Μέγα θέμα με την εμπλοκή της Goldman Sachs σε ένα swap που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, προκειμένου να μειωθεί το χρέος και να καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση της χώρας στην ΟΝΕ, δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες. Αφορμή στάθηκε σχετικό δημοσίευμα των New York Times, όπου αποκαλύπτεται η σχετική εμπλοκή, γεγονός το οποίο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τότε υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

«Ό,τι έγινε, έγινε φανερά, δεν κρύφτηκε από κανέναν και κυρίως χωρίς να παραβιάζονται κανόνες της Εurostat», τονίζει ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Χρ.Σαρδελής.

«Πρόκειται για πρακτικές που ήταν τότε νόμιμες» σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως τέτοιου είδους συμβάσεις ανταλλαγής χρέους δεν χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: Η Ελλάδα μετέτρεψε σε ευρώ χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γιεν (currency swap), με τη διαμεσολάβηση της Goldman Sachs.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι πως ενώ η τότε ισοτιμία ευρώ- δολαρίου ήταν στα 0,85 δολάρια, η Goldman Sachs αγόρασε το συγκεκριμένο χρέος με ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,30 δολάρια, με αποτέλεσμα να «χαθούν» περίπου 2,8 δισ. δολ.

Η Ελλάδα θα άρχιζε να ξεπληρώνει το συγκεκριμένο ποσό χρέους από το2004 έως και το 2019, με ετήσια επιβάρυνση για το έλλειμμα της τάξεωςτου 0,15% του ΑΕΠ. Όμως, με παρέμβαση του τότε υπουργού Γ. Αλογοσκούφη,το 2005, η σύμβαση με την επενδυτική τράπεζα επεκτάθηκε έως το 2039.