Skip to main content

Μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις και στη Βόρεια Ελλάδα, προσεχώς

Οι εξελίξεις, μολονότι περνούν σχετικά απαρατήρητες, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές, καθώς το ενδιαφέρον από το εξωτερικό να είναι έντονο.

Μεγαλύτερη από ποτέ είναι αυτόν τον καιρό η κινητικότητα που σημειώνεται στο κομμάτι της ενέργειας στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις, μολονότι περνούν σχετικά απαρατήρητες, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές, με το ενδιαφέρον από το εξωτερικό να είναι έντονο

Για παράδειγμα, η ιταλική ΕΝΙ θέλει να διεκδικήσει – και αυτή - μερίδιο στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο αίτημα το είχε θέσει πρώτα ο Ιταλός πρωθυπουργός στον Ελληνα ομόλογό του, στη συνάντηση της Κέρκυρας και τώρα επανέρχεται η εταιρία, με το ίδιο «αίτημα» και μάλιστα επιτακτικά, καθώς ετοιμάζεται «να βγει απέναντι» σε Total, Exxon, ΕΛΠΕ, για την περίπτωση του Ιονίου. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, που επιμένουν ότι οι ιταλική εταιρία θέλει να συγκροτήσει κοινοπραξία για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Στο μεταξύ, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινλη συνάντηση του προέδρου Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανικός παράγοντας θα «επενδύσει» στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχήμα των εκεί επενδυτών θα προστεθεί και αμερικανική εταιρεία, από τον χώρο της παραγωγής LNG. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Ουάσιγκτον, μετά τον TAP,  έχει προσθέσει και την Αλεξανδρούπολη στο σχέδιο της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία.