Skip to main content

Μεγάλα ονόματα στα επόμενα Δημήτρια - 61.585 θεατές το 2017 (video)

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 61.585 ήταν συνολικά οι επισκέπτες, θεατές και συμμετέχοντες σε εργαστήρια κατά τα 52α Δημήτρια.

Σε δύο μεγάλα ονόματα, ένα από τον χώρο του θεάτρου και ένα από της μουσικής, στοχεύουν οι διοργανωτές για τα 53α Δημήτρια, ο σχεδιασμός των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Το ένα από αυτά τα δυνατά ονόματα, από το θέατρο, έχει ήδη κλείσει οριστικά τη συμμετοχή του για το Φεστιβάλ, όπως αποκάλυψε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου.  

Για τα 53α Δημήτρια, η αρμόδια αντιδήμαρχος έχει συγκαλέσει ήδη η διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία έχει συνεδριάσει. Παράλληλα, ανάλογο κάλεσμα έγινε και με τους φορείς της πόλης.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απολογισμού των 52ων Δημητρίων παρουσία πλήθος κόσμου και δημοτικών συμβούλων. Το μεγαλύτερο πολυπολιτισμικό διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια, πραγματοποιήθηκαν από την 1η έως τις 22 Οκτωβρίου 2017, με ένα πλούσιο πρόγραμμα στο θέατρο, τη μουσική, το λόγο, το χορό, τον κινηματογράφο και τα εικαστικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 61.585 ήταν συνολικά οι επισκέπτες, θεατές και συμμετέχοντες σε εργαστήρια. Κατά τη διάρκεια των 52ων Δημητρίων πραγματοποιήθηκαν 51 εκδηλώσεις και σε αυτές συμμετείχαν 151 καλλιτέχνες από το εξωτερικό και 284 από την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η κ. Χρυσίδου, ο αριθμός των ατόμων που επισκέφτηκαν τα 52α Δημήτρια είναι διπλάσιος σε την προηγούμενη διοργάνωση, όπως επίσης και οι εισπράξεις του Φεστιβάλ. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι στόχος δεν είναι οι εισπράξεις, αφού και οι χώροι είναι μικροί.

«Το Φεστιβάλ έχει δείξει τη δύναμη του, αυτήν που μπορεί να έχει με αυτό το μπάτζετ που έχει, με αυτό τον τρόπο και τις διαδικασίες που υπάρχουν στο δήμο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δούμε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσα από συνεργασίες με φορείς, με οργανισμούς για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε παραγωγές ώστε να τις πάμε στο εξωτερικό τώρα που έχουμε ανοίξει συνεργασίες με αλλά φεστιβάλ», σημείωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος.



Στον απολογισμό της η κ. Χρυσίδου στάθηκε και στην «περιπέτεια» του καλοκαιριού, όπου το πρόγραμμα των  Δημητρίων εγκρίθηκε σε δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Δυστυχώς τίποτε δεν πρέπει να θεωρείς δεδομένο και ανα πάσα στιγμή θεσμοί, όπως και τα Δημήτρια, μπορούν να ανατραπούν, γιατί πιθανά, να υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες και οι λόγοι, οι οποίοι είναι προσωπικοί του καθενός», τόνισε σε δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα, ότι «γι΄ αυτή την πόλη, γι΄ αυτή την ιστορία που έχει, για τους καλλιτέχνες που επιμένουν να είναι εδώ, για όλους αυτούς που επενδύουν τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος θα συνεχίσει με την αλήθεια και το πείσμα».

Αναφερόμενη στο κάλεσμα για διάλογο που έχει απευθύνει για τα φετινά Δημήτρια, «δεν είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται και που έρχονται να συζητήσουν και να συνεργαστούν». «Και περιμένουν απλώς αυτοί που δεν έρχονται να σου κάνουν τις επιθέσεις και τις παρατηρήσεις», τόνισε.

Στην εκδήλωση για τον απολογισμό των 52ων Δημητρίων και τον προγραμματισμό για τα φετινά παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κούβελας από τους Εντάξει και Γιώργος Αβαρλής από την Ανοιχτή Πόλη.