Skip to main content

Το μεγάλο παράλληλο μέτωπο της Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού

Αν η Ελλάδα αξιοποιήσει τις διεθνείς της συμμαχίες θα μπορέσει να βγει κερδισμένη από τη σχεδόν αέναη αναμέτρηση με όσους την παρενοχλούν.

Κι ενώ η Ελλάδα (όπως και ο κόσμος όλος, άλλωστε...) έχει το βλέμμα καρφωμένο στην πανδημία του κορωνοϊού, οι εξελίξεις σε σχεδόν όλα τα μεγάλα κι ανοικτά μέτωπα, τρέχουν παράλληλα. Και την πιέζουν, άρα την αγχώνουν, ακόμα περισσότερο. Και ποιο είναι το μεγαλύτερο από τα μέτωπα της; Ποιο άλλο, από αυτό της Τουρκίας, που ακόμα και σήμερα, ενώ μετρά νεκρούς από την πανδημία, συνεχίζει να δουλεύει τα όποια γεωπολιτικά της σχέδια, κυριολεκτικά, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Θα αναφέρουμε εδώ μια λεπτομέρεια, που τις προηγούμενες μέρες πέρασε στα ψιλά, αλλά έχει την δική της (μεγάλη) αξία της. Με εντολή της Άγκυρας, λοιπόν, φορτώθηκε σε ένα τουρκικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο εξάρτημα για πυραύλους, με προορισμό το φιλικό της καθεστώς του Σαράτζ στη Λιβύη. Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, το έμαθε, το εντόπισε, το παρακολουθούσε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει και πολλά για να του ανακόψει την πορεία. Ξέρετε, λοιπόν, πως «πιέσθηκε» ο Ερντογάν και ανακάλεσε το συγκεκριμένο πλοίο στη βάση του; Όταν τρία νατοϊκά σκάφη το απείλησαν με νηοψία. Για την ιστορία και την ακρίβεια, στην όλη ιστορία κατ αρχήν ενεπλάκη ένα γαλλικό πολεμικό που μετά συμπαρέσυρε κι άλλα δυο, με νατοϊκές σημαίες. Και κάπου εκεί το τουρκικό «έστρεψε πλώρη».

Τι διδάσκει η παραπάνω ιστορία; Ότι μόνο αν η Ελλάδα αξιοποιήσει τις διεθνείς της συμμαχίες – και είναι πολλές – θα μπορέσει να βγει κερδισμένη από την σχεδόν αέναη αναμέτρηση με όσους την παρενοχλούν. Αντιθέτως, αν κινηθεί μόνη κι απομονωμένη τότε θα γίνει πολύ πιο εύκολα βορρά στις διαθέσεις όποιων την επιβουλεύονται.

Ούτως ή άλλως μετά την υπερδεκαετή κρίση που προηγήθηκε δεν έχει ακριβώς και το καλύτερο όνομα διεθνώς. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα που λέγεται ότι ειπώθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες από ορισμένους εμπαθείς με τη χώρα μας, με αφορμή το θέμα του ευρω-ομολόγου: «Δεν έπρεπε να συνυπογράψει και η Ελλάδα το αίτημα για την έκδοση του. Το έκαψε...». Προφανώς λόγο του κακού παρελθόντος της. Κι έδωσε επιχειρήματα έτσι στους πολέμιους του...