Skip to main content

Μεγάλες απώλειες για το Nikkei

Κατά 2,5% υποχώρησε ο Nikkei, δεχόμενος πιέσεις από την ανατίμηση του γιεν.
Πτώση της τάξης του 2,5% κατέγραψε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, επηρεασμένος από την ανατίμηση του γιεν που αποτέλεσε πλήγμα για τις εξαγωγικές εταιρίες.

Το γιεν ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο οκταμήνου έναντι του δολαρίου, ασκώντας έντονες πιέσεις στο Nikkei, στον οποίο εντάσσονται κυρίως εξαγωγικές εταιρίες, αφού η ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος επιδρά αρνητικά στα κέρδη των εξαγωγέων όταν αυτά επαναπατρίζονται.

Επίσης αρνητικά επέδρασαν τα δυσάρεστα αποτελέσματα για την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, τα οποία εντείνουν την ανησυχία σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, κατόπιν προηγούμενων δηλώσεών του ότι το ενδεχόμενο της παρέμβασης δεν είναι πιθανό, οι οποίες έδωσαν ώθηση στο γεν και έτσι στη συνέχεια της συνεδρίασης το νόμισμα υποχώρησε.

Ειδικότερα, ο Nikkei υποχώρησε στις 10.009,52 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix κατέγραψε απώλειες 2,2% κλείνοντας στις 902,84 μονάδες.