Skip to main content

Μεγάλες εκπτώσεις με μικρές προσδοκίες στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Οι φετινές φθινοπωρινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται με φόντο δύο σπάνιες συνθήκες που συμβαίνουν ταυτόχρονα στην ελληνική οικονομία.

Περιορισμένες είναι οι προσδοκίες της αγοράς της Θεσσαλονίκης από τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα, θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφέρουν στους καταναλωτές μειωμένες τιμές που θα φτάνουν στο 50% - 70%. Κι αυτό την ώρα που ο εμπορικός κόσμος της πόλης διανύει μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, αφού τις τελευταίες 40 ημέρες -από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά- η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα είναι υποτονική, καθώς έχει πλήρως εκτονωθεί η καταναλωτική διάθεση που παραδοσιακά εμφανίζεται τον Σεπτέμβριο με το άνοιγμα των σχολείων και γενικότερα την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Οι φετινές φθινοπωρινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται με φόντο δύο σπάνιες συνθήκες που συμβαίνουν ταυτόχρονα στην ελληνική οικονομία. Αφενός, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αποταμιεύσεις και οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξάνονται κάθε μήνα, κάτι που οφείλεται στους περιορισμούς της πανδημίας και εκτιμάται ότι κάποια στιγμή θα τροφοδοτήσουν την ενίσχυση της κατανάλωσης. Αφετέρου, οι αυξήσεις στα καύσιμα, ιδίως στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο, αλλά και η άνοδος τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ακόμη κι αν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί στην ενέργεια δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, αφού οι πρώτοι κρίσιμοι μήνες είναι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, ενώ στα είδη πρώτης ανάγκης οι τιμές βρίσκονται ακόμη υπό έλεγχο, η φιλολογία για την επέλαση του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι ικανή να περιορίσει την κατανάλωση, καθώς όλοι προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα.

Τα προβλήματα ανατιμήσεων, τα οποία οφείλονται στην πανδημία, που έχει αναστατώσει την μεταφορική αλυσίδα, στην έλλειψη πρώτων υλών, στις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην αύξηση της ζήτησης ενέργειας, ως συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης μετά από 18 μήνες ύφεσης λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, επηρεάζουν καταλυτικά τις αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ κλπ.). Άλλωστε -όπως λέει έμπειρος εμπορικός παράγων της Θεσσαλονίκης- «κατά βάσιν η αγορά κινείται με το περίσσεμα των καταναλωτών μετά την προμήθεια των ειδών πρώτης ανάγκης».

Σε αυτό το σκηνικό οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ανοίγουν από σήμερα τα μαγαζιά τους διαβεβαιώνοντας ότι στις περισσότερες κατηγορίες υπάρχει σήμερα πλήρης επάρκεια προϊόντων, καθώς οι ελλείψεις καταγράφονται μέχρι αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Το βλέμμα τους στρέφεται αρχικά στις 15νθήμερες εκπτώσεις, στη συνέχεια στην περίοδο της Black Friday πέριξ της 26ης Νοεμβρίου και αμέσως μετά στην εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου και των Χριστουγέννων. Για πολλούς, άλλωστε, από τους μικρομεσαίους της αγοράς της Θεσσαλονίκης η ώρα της κρίσεως θα σημάνει στις αρχές του 2022. Τότε που θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, ενώ παράλληλα θα ξεπαγώσουν υποχρεώσεις που είχαν συσσωρευθεί στην οκταετία της μεγάλης ελληνικής κρίσης και ύφεσης, κυρίως προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς οι έμποροι της πόλης που βρίσκονται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού είναι πολλοί, καθώς λόγω των ιδιαίτερων καταστάσεων που δρομολόγησε η πανδημία, το μεγάλο ξεκαθάρισμα που θα γινόταν την τελευταία διετία έχει αναβληθεί για τα επόμενα ένα – δύο χρόνια.

Καλό μήνα!