Skip to main content

Μεγάλες οι πληγές στον Εβρο από την κακοκαιρία - Εκκενώθηκαν περιοχές

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ σε άλλα σπίτια, καθώς τα δικά τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τις πλημμύρες.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε ο Έβρος. Δραματική είναι η κατάσταση σε αρκετές περιοχές που πλημμύρισαν όταν ο ποταμός ξεχείλισε.

Το νερό, όπως μεταδίδει το Mega μπήκε μέσα στα σπίτια και ξεπέρασε τα δύο μέτρα σε ύψος προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να περάσουν το βράδυ σε άλλα σπίτια, καθώς τα δικά τους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, οι οποίες έγιναν ορατές με το φως της μέρας.

Τα χωριά με τις μεγαλύτερες ζημιές είναι το μικρό Δέρειο, η Δαδιά, ο Πόρος, αλλά και η Αλεξανδρούπολη.

 

 

Μεγάλες οι πληγές στον Εβρο από την κακοκαιρία - Εκκενώθηκαν περιοχές

Ο Εβρος από νωρίς χθες βρέθηκε αντιμέτωπος με την μανία της φύσης. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στην περιοχή του Σουφλίου, καθώς αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή του Δαδιά και του Μιρκού Δερείου, με επτά οικισμούς συνολικά. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περιοχή Μαυροκκλησίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση κάποιων ηλικιωμένων από τις οικίες τους, ενώ η πυροσβεστική προχώρησε με βάρκα στη διάσωση τριών παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε εγκαταλελειμμένη κατοικία του Μικρού Δερείου. Οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, μεταφέρθηκαν, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στο Διδυμότειχο, ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου χαρακτήρισε «τεράστια» την ποσότητα του νερού που έπεσε κυρίως στον οικισμό της Αβδέλλας, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί η περιοχή.

«Δίπλα στη γέφυρα της Αβδέλλας είναι το χωριό Πολιά, όπου λόγω της θραύσης των αναχωμάτων, πλημμύρισε η πεδιάδα μπροστά από τον οικισμό και προχωρήσαμε σε εκκένωση των κατοικιών που είναι χαμηλά, μεταφέροντας τους κατοίκους, είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε στο Διδυμότειχο, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννογλου.

Τεράστια είναι επίσης η καταστροφή που υπέστη το δίκτυο της ΔΕΥΑ, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης. «Ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα στην υδροδότηση τις επόμενες 10-15 ημέρες και θα χρειαστεί να κάνουμε και οικονομία και να προμηθευτούμε εμφιαλωμένα νερά. Με την ισχυρή βροχόπτωση, έχει πέσει πολύ λάσπη στους υδροταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις, και η διάβρωση του εδάφους είναι τέτοια, που είναι εμφανείς οι σωληνώσεις της ύδρευσης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μη μολυνθεί το νερό που έχουμε, και προφανώς έχουμε και πολύ μεγάλη ζημία και επάνω στο φράγμα, το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό να προσεγγίσουμε λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου».

Ο ίδιος κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή της ΔΕΥΑ μέχρι σήμερα «γι' αυτό και επείγει να ξεκινήσει η διαδικασία για την κήρυξή μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διότι οι καταγραφές, οι αποτιμήσεις και οι επαληθεύσεις, θα διαρκέσουν για πολύ μεγάλο διάστημα και πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα του δήμου για την αντιμετώπιση των ζημιών, ο κ. Ζαμπούκης αναφέρει πως «οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με την πυροσβεστική, την αστυνομία και το στρατό, ήταν παρούσες στα περιστατικά απεγκλωβισμού μαθητών από δύο σχολεία, και μεταφοράς κατοίκων σε ασφαλή σημεία.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς «είχαμε πολλές ζημιές στις υποδομές, τους δρόμους, στον αγροτικό τομέα. Επικοινώνησα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενώ βρίσκομαι σε επαφή και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να υπάρχει μία συνολική προσέγγιση αντιμετώπισης των συνεπειών των μεγάλων ζημιών. Εστιάζουμε πλέον στην επόμενη μέρα, μετά τις καταστροφές και στην απειλή των μεγάλων ποταμών. Στην αποτίμηση των ζημιών και στην εκτίμηση γενικότερα της κατάστασης αλλά και στην ετοιμότητά μας, σε σχέση με το ενδεχόμενο υπερχείλισης των φραγμάτων και των συνεπειών από ποτάμιες πλημμύρες, που είναι πολύ επικίνδυνες και δεν έχουν σχέση με τις χειμαρρώδεις».

Κεντρική φωτογραφία: e-evros.gr