Skip to main content

Μεγάλες προσδοκίες για τουριστική ανάκαμψη, λόγω Βαλκανίων

Ακόμα μεγαλύτερο κύμα τουριστών από τη Βουλγαρία και τις άλλες βαλκανικές χώρες αναμένεται στη χώρα μας το ερχόμενο καλοκαίρι –σύμφωνα με τα μηνύματα που εισέπραξαν οι ελληνικές αποστολές στις διεθνεί

Αν το περσινό καλοκαίρι ο βορειοελλαδικός Τουρισμός δεν ένιωσε την παγκόσμια οικονομική κρίση χάρη στην αιμοδοσία των Βαλκάνιων γειτόνων μας, κατά την προσεχή θερινή περίοδο φαίνεται πως κι άλλες περιοχές της χώρας μας θα νιώσουν την ευεργετική τονωτική ένεση του βουλγαρικού, του ρουμανικού και του σερβικού τουριστικού ρεύματος. Τουλάχιστον, αυτό αποκόμισαν ως κοινή εντύπωση όλες οι ελληνικές αποστολές στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα (25-28/2) στη Σόφια και στο Βελιγράδι.

Τα ελληνικά περίπτερα κατακλύσθηκαν από επισκέπτες -επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και κοινό- που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ελληνικούς προορισμούς: κατ’ αρχάς για τους καθιερωμένους και πιο προσβάσιμους στους πληθυσμούς της βαλκανικής ενδοχώρας στη βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα/Θάσος, Δράμα, Έβρος/Σαμοθράκη), αλλά και για πιο μακρινούς –όπως τα νησιά του Ιονίου, οι Σποράδες, η «κλασική Ελλάδα» (Δελφοί, Αθήνα, Πελοπόννησος κ.α.).

Αν και τόσο οι διοργανωτές των εκθέσεων, όσο και οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν τις εκδηλώσεις «κουμπωμένοι», λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, πολύ γρήγορα συνειδητοποίησαν στη διάρκεια των Εκθέσεων ότι τα πράγματα δεν προοιωνίζονται τόσο …μαύρα.  Το αντίθετο, μάλλον…

Στη Σόφια

Η 27η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού της Σόφιας Holiday & Spa έκλεισε τις πύλες της το απόγευμα του Σαββάτου (27/2) αφήνοντας όλους ευχαριστημένους.  Επαγγελματίες του Τουρισμού και κοινό ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στις προσδοκίες όσων εκπροσώπησαν χώρες, περιφέρειες και επιχειρήσεις στην τριήμερη διοργάνωση, που φιλοξενήθηκε σε τέσσερις ορόφους του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού, στο κέντρο της Σόφιας. 

Ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα (26/2) επικράτησε το αδιαχώρητο κατά τις εννέα ώρες λειτουργίας της Έκθεσης. Τουριστικοί πράκτορες κι άλλοι επαγγελματικά εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό, αλλά και κοινό που ενδιαφέρεται για μεμονωμένα ή οργανωμένα ταξίδια, έκαναν απευθείας επαφές με εκπροσώπους 21 χωρών συνολικά, δεκάδων υπευθύνων ξενοδοχείων, χώρων εστίασης, επιχειρήσεων Οικοτουρισμού, εταιριών διοργάνωσης δραστηριοτήτων κ.α., ενώ προμηθεύτηκαν πλούσιο ενημερωτικό υλικό για ταξιδιωτικές εμπειρίες από την Ελλάδα μέχρι το …Περού, την Ταϊλάνδη ή τον Άγιο Δομήνικο.  Οι 340 κρατικοί φορείς και εταιρίες που συμμετείχαν στην Έκθεση της Σόφιας (ανάμεσά τους και οι Κρατικοί Οργανισμοί Τουρισμού της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Τυνησίας και της Τουρκίας) κρίνουν τη διοργάνωση ως απόλυτα επιτυχημένη, θεωρώντας πως εξέπεμψαν θετικά μηνύματα για τις χώρες που ο καθένας εκπροσωπούσε. 
 


Ανάλογα ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο Υπεύθυνος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Βουλγαρία Λεωνίδας Ευθυμίου (στη φωτό ο κ. Ευθυμίου –αριστερά- με τον Γεν. Γραμ. της Νομαρχίας Δράμας Στάθη Αυγερινόπουλο στο περίπτερο του νομού, στην Έκθεση της Σόφιας), που έκανε μία σύνοψη της ελληνικής παρουσίας, αλλά και των προοπτικών του ελληνικού Τουρισμού –σε σχέση με τις βαλκανικές χώρες- στη Voria.gr:
«Είδαμε για άλλη μία φορά πόσο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και οι επαγγελματίες και το βουλγαρικό κοινό για τους ελληνικούς προορισμούς. Διαπιστώνουμε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση κάνει κάπως επιφυλακτικούς τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά αυτό ισοσταθμίζεται από τις μεμονωμένες μετακινήσεις. Πολλοί Βούλγαροι ή Ρουμάνοι προτιμούν να ταξιδεύουν και να κάνουν διακοπές εκτός οργανωμένων μετακινήσεων… Ακόμα, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αρκετούς Βούλγαρους να ταξιδεύουν στην Ελλάδα τέσσερις και πέντε φορές το χρόνο –ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Από ένα σημείο και μετά, όμως, αυτοί οι άνθρωποι αρχίζουν ν’ αναζητούν κάτι διαφορετικό, νέους προορισμούς, πιο μακρινούς πλέον εντός Ελλάδας –οπότε στόχος μας είναι να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις, στρέφοντάς τους π.χ. στα Ιόνια νησιά, στη Θεσσαλία, στη λεγόμενη κλασική Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο) ή ακόμα και σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη…  Πρέπει να αξιοποιήσουμε το καινούργιο μας οδικό δίκτυο, ιδίως την Εγνατία Οδό, που μπορεί να φέρει έναν ταξιδιώτη σε λίγες ώρες από τα ελληνοτουρκικά ή ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο Ιόνιο. Γενικά η κίνηση από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία αυξάνεται στη χώρα μας σταθερά από χρόνο σε χρόνο…».

- Πώς μπορούν οι ελληνικοί φορείς να βοηθήσουν στο έργο του ΕΟΤ στη Βουλγαρία, προκειμένου να προσελκύσετε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ελληνικούς προορισμούς;
«Επειδή πολλοί τουρίστες συνδυάζουν τις διακοπές τους, μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας, με διάφορες εκδηλώσεις (events) που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καλό είναι νομαρχίες, δήμοι ή άλλοι διοργανωτές (ακόμα και εταιρίες) να ενημερώνουν το γραφείο του ΕΟΤ στη Σόφια όσο νωρίτερα γίνεται για ό,τι ετοιμάζουν (πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις, τοπικές γιορτές και έθιμα, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας / οινογνωσίας κ.α.), ώστε να το περνάμε έγκαιρα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και στο βουλγαρικό κοινό στη διάρκεια των τακτικών και έκτακτων επαφών που έχουμε μαζί τους», μας είπε ο κ. Λ. Ευθυμίου.

Γενική ικανοποίηση

Οι αποστολές των ελληνικών νομαρχιών, δήμων και επιμέρους εταιριών (κυρίως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις) που έδωσαν το παρών στην Έκθεση της Σόφιας άφησαν τη βουλγαρική πρωτεύουσα με τη δικαιολογημένη προσδοκία ότι και το 2010 θα είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό –ιδιαίτερα αυτόν της βόρειας Ελλάδας. 

Οι περισσότεροι βορειοελλαδικοί νομοί (από τον Έβρο έως την Καστοριά), η Μαγνησία, η Εύβοια, τα νησιά του Ιονίου, αλλά και τα Χανιά –που φιλοξενήθηκαν στο χώρο των 200 τ.μ. που προετοίμασε για λογαριασμό τους το Γραφείο του ΕΟΤ στη Βουλγαρία- όπως και οι …ανεξάρτητοι – μεμονωμένοι δήμοι Κεραμωτής και Θάσου Καβάλας (που εξέθεσαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους σε ξεχωριστά περίπτερα) είχαν την ευκαιρία να στείλουν το μήνυμα των διακοπών που «αξίζουν τα λεφτά τους» στο βουλγαρικό κοινό, ενώ κάποιοι ελληνικοί προορισμοί (Χαλκιδική, Καβάλα –μεταξύ άλλων) πρόσφεραν και μεγάλες εκπτώσεις μέσω ειδικών «κουπονιών» στους επισκέπτες της Έκθεσης.

«Σχετικά με άλλες φορές που συμμετείχαμε στην Έκθεση της Σόφιας, φέτος είχαμε τη μεγαλύτερη κίνηση. Οπότε αναμένουμε ανάλογη αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι στην περιοχή μας –όχι μόνο από τη Βουλγαρία, αλλά και από τη Σερβία και τα Σκόπια μετά την κατάργηση της βίζας πρόσφατα. Εκτός από την Έκθεση της Σόφιας συμμετέχουμε αυτές τις μέρες και στην Έκθεση του Βελιγραδίου -απ΄ όπου μας έρχονται εξίσου ενθαρρυντικά μηνύματα- και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή του νομού μας σ’ όλες τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης…», δήλωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος του νομού Πιερίας στην Έκθεση της Σόφιας Μιλτιάδης Νικολάου, που μας είπε ότι η Πιερία θα συμμετάσχει προσεχώς σε ανάλογες εκθέσεις σε Ουγγαρία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία και Πολωνία.

 

Ανάλογα ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν εκ μέρους του νομού Έβρου και της Σαμοθράκης ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Κωνσταντίνος Πιστόλας και ο Γεν. Διευθυντής του μεγάλου ξενοδοχείου Alexander της Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Ξανθούλης:
«Ο Έβρος και η Σαμοθράκη είναι από τους παραδοσιακούς προορισμούς των τουριστών από τις βαλκανικές χώρες. Πέρυσι, για παράδειγμα, όχι μόνο δεν νιώσαμε την κρίση, αλλά είχαμε –έστω και οριακή- αύξηση της τουριστικής κίνησης. Με τη βελτίωση των οδικών προσβάσεων (κυρίως με την Εγνατία Οδό), με το πρόσφατο άνοιγμα της μεθοριακής διόδου από το νομό Ξάνθης και το επικείμενο άνοιγμα διόδου κι από το νομό Ροδόπης, σύντομα η διαδρομή π.χ. Φιλιππούπολης – Αλεξανδρούπολης θα επιτυγχάνεται σε 2-2,5 ώρες. Οπότε, ακόμα περισσότεροι γείτονές μας θα μπορούν να μας επισκέπτονται σε ελάχιστο χρόνο…», είπε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Έβρου κ. Πιστόλας.

Ο κ. Δ. Ξανθούλης επεσήμανε στη Voria.gr μια ιδιαιτερότητα των Βουλγάρων και Ρουμάνων επισκεπτών που φιλοξενούνται συχνά στο ξενοδοχείο Alexander:
«Πέραν των γνωστών τουριστικών περιόδων (καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα), όλο και πιο συχνά πλέον μας προτιμούν μεμονωμένοι πελάτες, πολύ υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, ακόμα και για διήμερα ή τριήμερα ξεκούρασης…».
(Στη φωτό οι εκπρόσωποι του Έβρου στο περίπτερο του νομού, στη Διεθνή Έκθεση της Σόφιας).

Ελληνική βράβευση

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Έκθεσης «Holiday & Spa», στη Σόφια, ένας συμπατριώτης μας που δραστηριοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια στο βουλγαρικό Τουρισμό βραβεύθηκε από τους διοργανωτές με το Χρυσό Βραβείο για Ξενοδοχείο Τριών Αστέρων! Πρόκειται για τον Χρήστο Μαυριδόπουλο που μαζί με τη Βουλγάρα σύζυγό του Έλλι ίδρυσαν και λειτουργούν ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο στο Μελένικο της νότιας Βουλγαρίας, το «Elli Greco»! Ο Χρ. Μαυριδόπουλος, από τη Λητή Θεσσαλονίκης, μίλησε στη Voria.gr για τη θαρραλέα επένδυσή του στο Μελένικο (με τη μακραίωνη ελληνική παράδοση) και η συνέντευξή του θα δημοσιευθεί τις προσεχείς μέρες στην ιστοσελίδα μας.

 

 

Business Story
Off