Skip to main content

«Μεγάλες θυσίες ή καταστροφή»

«Οι συμπολίτες μας θα υποστούν μεγάλες θυσίες, αλλά o εναλλακτικός δρόμος θα είναι η καταστροφή», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Δεν θίγονται οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος ασθενής είναι το Δημόσιο.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας έναν άθλο», ωστόσο σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες «αναλαμβάνουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο», με τη λήψη σκληρών μέτρων.

Δεν υπάρχει άλλη λύση, συνέχισε, σημειώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, αλλά η σωτηρία της Πατρίδας και στην κατεύθυνση αυτή θα κάνει ό,τι χρειαστεί. «Με ενδιαφέρει όταν παραδώσω τη σκυτάλη να έχω κάνει το σωστό. Στο τέλος της θητείας μου η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Eθνική κόκκινη γραμμή είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας επεσήμανε και πρόσθεσε: «Επικυρώνουμε τη συμφωνία για ένα, χωρίς προηγούμενο, πακέτο στήριξης, αλλά θα απαιτηθούν μεγάλες θυσίες από τους πολίτες. Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω ούτε βήμα, δεν είναι ευχάριστη απόφαση, αλλά καλούμαστε να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Αυτή είναι η ευθύνη μας και αυτό κάνουμε και κάνω, υπηρετώ τα συμφέροντα του Ελληνισμού».

Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, αλλά οι συνέπειες είναι πολλές και η μεγαλύτερη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

«Από την πρώτη μέρα, δίνουμε τη μία μάχη μετά την άλλη να δημιουργήσουμε ένα κράτος υπεύθυνο και για πρώτη φορά μία κυβέρνηση δείχνει τόση αφοσίωση στο έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες. Με βαθιές τομές ξεπερνούμε το κάβο της κρίσης, συμπλήρωσε», ανέφερε.

Ακόμα, κατηγόρησε τους κερδοσκόπους που κατέστησαν τη χώρα «πειραματόζωο και αδύναμο κρίκο» εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δώσαμε μάχη ανάκτησης της αξιοπιστίας και καταφέραμε να μας ακούσουν στο εξωτερικό, να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας αλλά αφορά το ίδιο το ευρώ».

«Πρώτο μέλημα ήταν η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. Χωρίς αξιοπιστία δεν θα ήμασταν πουθενά, θα παλεύαμε μόνοι μας με τα χρέη απέναντι στους κερδοσκόπους. Μόνη πιθανή βοήθεια θα ήταν 10 - 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τη στιγμή που το κράτος έχει δανειακές ανάγκες 60 δισ. ευρώ το χρόνο», ανέφερε.

Χωρίς το μηχανισμό τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα, επανέλαβε και συμπλήρωσε ότι η ύπαρξη και μόνο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ελπίζαμε ότι θα ήταν αρκετή, κάτι που όμως δεν έγινε.

«Από την πρώτη μέρα δίνουμε διαδοχικές μάχες να δημιουργήσουμε ένα κράτος υπεύθυνο και για πρώτη φορά μία κυβέρνηση δείχνει τόση αφοσίωση στο έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες. Με βαθιές τομές ξεπερνούμε το κάβο της κρίσης», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, πρώτο μέλημα ήταν η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. «Χωρίς αξιοπιστία δεν θα ήμασταν πουθενά, θα παλεύαμε μόνοι μας με τα χρέη απέναντι στους κερδοσκόπους», παρατήρησε χαρακτηριστικά, σημεώνοντας πως μόνη πιθανή βοήθεια θα ήταν 10 - 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τη στιγμή που το κράτος έχει δανειακές ανάγκες 60 δισ. το χρόνο.

Η οικονομική πραγματικότητα μάς υποχρέωσε να πάρουμε πολύ σκληρές αποφάσεις. Οι θυσίες είναι σκληρές αλλά αναγκαίες, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα 300 δισ. ευρώ του χρέους, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Κάλεσα το υπουργικό συμβούλιο να δώσει μια πρώτη έγκριση στις νέες δεσμεύσεις που καλούμαστε να λάβουμε. Πολλά από τα μέτρα είναι θεμιτά, αλλά και πολλά αναγκαία. Πολλά θα τα είχαμε αποφύγει αν είχαμε μπροστά μας άνεση χρόνου, όμως στο στενό διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο βρεθήκαμε αναγκαζόμαστε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα που θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, γιατί ο δημόσιος τομέας είναι ο μεγάλος ασθενής», δήλωσε.

«Δεν υποσχόμαστε ότι θα περάσουμε εύκολα και ανώδυνα το επόμενο διάστημα», τόνισε και διαβεβαίωσε πως θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πιο αδύναμους σε αυτή την κρίση και να εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου.

«Υπόσχομαι να παλέψω με όλους σας, ώστε αυτή η κρίση να γίνει πραγματικά ευκαιρία να αλλάξουμε. Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, θα πετύχουμε. Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά θα πετύχουμε και σε αυτή τη μάχη θα είμαι πάντα μπροστά», κατέληξε.

Εξάλλου ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι παραιτούνται από τα δώρα τους οι βουλευτές.