Skip to main content

Μεγάλη αναμονή για τα επιδόματα χηρείας-Αιχμές στο υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ αποδεικνύεται ότι με πρωτοφανή ψέματα και παραπλανητικές κινήσεις κοροϊδεύει και τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας.

Για άλλη μια περίπτωση εξαπάτησης από το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, αναφορικά με τις συντάξεις θανόντων που έχουν ως δικαιούχους χήρες, χήρους ή ανήλικα τέκνα.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με την άρνηση της να καταβάλει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ,τους οποίους έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία,αποδεικνύεται ότι με πρωτοφανή ψέματα και παραπλανητικές κινήσεις κοροϊδεύει και τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας οι οποίες έχουν περικοπεί δραματικά με το νόμο Κατρούγκαλου.

Στις 2/8/2018 το ΕΝΔΙΣΥ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, κατά της Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης κας Ε. Αχτσιόγλου και Υφυπουργού κ. Τ. Πετρόπουλου για την καθυστέρηση της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΥΥ των θανόντων, από τον 11/2012 έως και τον 6/2016 στους δικαιούχους χήρες, χήρους, ανήλικα τέκνα, καθώς και στους κληρονόμους αυτών.

Στις 3/8/2018 το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε δέλτιο τύπου με διάψευση και υποστήριζε ότι είχαν επιστρέψει τα ποσά! Μόλις ο Εισαγγελέας έδωσε εντολή και χρεώθηκε στον 19ο πταισματοδίκη η αναφορά του ΕΝΔΙΣΥ και αφού κάλεσε ως μάρτυρες τον Πρόεδρο Ν. Χατζόπουλο και την Γ.Γραμματέα Μουρίκη Πόπη, αμέσως μετά άρχισαν να καταβάλλουν τα παρανόμως παρακρατηθέντα.

Με την σύνταξη του Νοεμβρίου του 2018 δόθηκαν τα ποσά, αρχής γενομένης από τους δικαιούχους του πρώην ΙΚΑ με σύστημα πληρωμής ΟΠΣ(σσ με το σύστημα πληρωμών ΗΔΙΚΑ του πρώην ΙΚΑ δεν έχουν επιστραφεί τα ποσά, ούτε των υπόλοιπων ταμείων ακόμα).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας στις περιπτώσεις που υπάρχει δικαίωμα σε σύνταξη λόγω θανάτου κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2017 σε μέλη οικογένειας του θανόντος, οι διαφορές ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης καταβάλλονται είτε αυτόματα από τις μηχανογραφικές υπηρεσίες, όταν μπορεί να γίνει διασταύρωση των στοιχείων, είτε με χειρόγραφη διαδικασία μετά από αίτηση του δικαιούχου της σύνταξης λόγω θανάτου.

Εαν δεν καταβάλλεται σύνταξη κατά τα ανωτέρω, η επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν.4501/2017 θα γίνεται στους νόμιμους κληρονόμους του συνταξιούχου που απεβίωσε, είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης

Διευκρινίζει ότι όπου υπάρχει διάδοχος στη σύνταξη θανόντων, δηλαδή χήρα ή χήρος καθώς καιθ ανήλικα τέκνα δεν απαιτούνταν να υποβληθεί από τους δικαιούχους αίτηση για την επιστροφή σε σε αυτούς τους δικαιούχους της σύνταξης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπερ του ΕΟΠΠΥ.