Skip to main content

Μεγάλη επιτυχία στο μπάσκετ:Ασημένια στον κόσμο τα κορίτσια των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη

Η ομάδα θα ταξιδέψει αύριο από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να βραβευτεί από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε εκδήλωση στο Ζάππειο.

Μία μεγάλη διάκριση πέτυχαν οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη της Θεσσαλονίκης καθώς κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ στο Βελιγράδι, που διήρκησε από τις 20 ώς τις 28 Σεπτεμβρίου. 

Η σημαντική αυτή επιτυχία γεμίζει με υπερηφάνεια τόσο τη σχολική κοινότητα  των Εκπαιδευτηρίων όσο και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης ευρύτερα.

Η ομάδα των εκπαιδευτηρίων έφτασε, μετά από πέντε αγώνες, στον τελικό του Παγκόσμιου στη σερβική πρωτεύουσα με αντίπαλη τη... σκληρή αλλά πολύ καλή Βουλγαρία, η οποία επικράτησε οριακά με 54-50. Μάλιστα, η ομάδα θα ταξιδέψει αύριο στην Αθήνα και, στο πλαίσιο της Ημέρας Αθλητισμού στα Σχολεία, θα βραβευτεί από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε εκδήλωση στο Ζάππειο.

Τα συναισθήματα που γεννήθηκαν σε μία ομάδα που επί της ουσίας διαμαορφώθηκε για το Παγκόσμιο και αποτελείται από παίκτριες που παίζουν σε διαφορετικές ομάδες της πόλης είναι απερίγραπτα. Οι μαθήτριες της Β' και Γ' Λυκείου, που απαρτίζουν την ομάδα των εκπαιδευτηρίων, υποδέχτηκαν τη νίκη με χαρά, συγκίνηση και έντονη ικανοποίηση.

Ο γυμναστής του σχολείου και προπονητής της ομάδας, Λευτέρης Χατζηκυριακίδης, εξήρε την εμφάνιση αλλά και το ήθος των κοριτσιών, που όπως είπε, γέμισαν με πανέμορφα συναισθήματα όλα τα εκπαιδευτήρια. Ο προπονητής δήλωσε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική διοργάνωση και για αυτό η επιτυχία αντακακλά γενικά στο ελληνικό μπάσκετ. «Πολλοί δεν περίμεναν να διακριθεί το σχολείο αλλά τα κορίτσια τους διέψευσαν ευχάριστα. Καταφέραμε να αποκλείσουμε τη διοργανώτρια χώρα, τη Σερβία, αλλά και την Κινεζική Ταϊπέι, στον ημιτελικό και να φτάσουμε να αγωνιστούμε απένταντι στη Βουλγαρία, που αποτελεί μία ομάδα με παίκτριες που συμμετέχουν στην Εθνική ομάδα της χώρας. Όμως τα κορίτσια μας έπαιξαν πολύ καλά και έχασαν με μία μικρή διαφορά, 50-54», είπε ο κ. Χατζηκυριακίδης.

«Το πιο σημαντικό είναι πως με τη νίκη αυτή τα κορίτσια εξασφάλισαν ένα πολύ ικανοποιητικό μπόνους για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή ζωή τους, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ, καθώς είμαστε ένα σχολικό ίδρυμα που ενδιαφερόμαστε για όλες τις πτυχές της ζωής των μαθητών μας», είπε.

Ο ίδιος είναι ο γυμναστής των κοριτσιών εδώ και τέσσερα χρόνια αλλά δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στις ομάδες τους προπονητές των κοριτσιών. «Τα κορίτσια παίζουν σε σημαντικές ομάδες της πόλης και διδάσκουν την ευγενική άμιλλα σε όλους», υποστήριξε.

Όπως περιέγραψε στη Voria.gr η γκαρντ της ομάδας Σοφία Σταματάκη, που αγωνίζεται με τον Παναθλητικό Συκεών, ήταν ιδιαίτερη πρόκληση για παίκτριες που προέρχονται από διαφορετικές ομάδες να δέσουν σαν ομάδα και να διακριθούν. «Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία η φετινή καθώς έπρεπε να γίνουμε ομάδα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό το αίσθημα είναι πολύ σημαντικό στον αθλητισμό αλλά θεωρώ ότι το πετύχαμε σε έναν πολύ καλό βαθμό», είπε η ίδια που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ πριν οκτώ χρόνια στον ΑΣ Πανοράματος αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια αγωνίζεται με τα χρώματα της ομάδας των Συκεών. 

Η Σοφία θέλει να περάσει στο Βιολογικό και η φετινή χρονιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ίδια. «Τόσο εγώ όσο και πολλές συμπαίκτριές μου, ανοίγαμε τα λάπτοπ μας ανάμεσα στις προπονήσεις για να παρακολουθούμε τα μαθήματά μας. Δεν ήταν εύκολο αλλά άξιζε τον κόπο», τόνισε η ίδια.

Η Κατερίνα Παρακεντέ, που εδώ και έξι χρόνια αγωνίζεται στον Άρη, μίλησε και αυτή από την πλευρά της με πολύ ζέση για τα συναισθήματα που συνόδευσαν τη διάκρισή τους αλλά και τη σημασία της συμμετοχής σε μία ομάδα με εντελώς διαφορετική σύνθεση. «Είναι πολύ όμορφο να μαθαίνεις να συνεργάζεσαι σε μία ομάδα που δεν είναι αυτή που έχεις συνηθίσει αλλά μία νέα. Σε έναν μήνα οφείλεις να συνεργαστείς αρμονικά για να τα καταφέρεις, όπως και έγινε», είπε η ίδια, προσθέτοντας πως έξι παίκριες ανήκουν στην ομάδα του Παναθλητικού, τέσσερις είναι παίκτριες στον Άρη και μία παίζει στον ΠΑΟΚ.

«Με τη διάκρισή μας κατάφερα να κατακτήσω και το «άνευ» εξασφαλίζοντας μία θέση στα ΤΕΦΑΑ, που ονειρεύομουν από μικρή. Λέγαμε με τα κορίτσια "θα πάμε και θα κερδίσουμε" και το κάναμε. Πιστέψαμε σε εμάς και ανταμοιφθήκαμε», τόνισε η Κατερίνα που είναι μαθήτρια της Τρίτης Λυκείου. Η ίδια σχολίασε και για τα... παράλληλα οφέλη που γεννώνται σε τέτοιες διοργανώσεις, όπως η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς.