Skip to main content

Μεγάλοι παίκτες μπαίνουν στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Ξένοι επενδυτές και ελληνικές ΑΕΕΑΠ επενδύουν για τη δημιουργία ξενοδοχείων, καταστημάτων λιανεμπορικών, ιδιωτικών φοιτητικών εστιών και Airbnb.

Nέες τάσεις στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2018, με τη ζήτηση να έχει αυξηθεί για λιανεμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, για κτήρια κατάλληλα να μετατραπούνε σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, σε ξενοδοχεία πόλης, ενώ καταγράφεται και αυξημένη ζήτηση για την ενοικίαση σύγχρονων χώρων γραφείων.

Η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων διαμορφώνεται από μεγάλους παίκτες που ήδη έχουν κάνει την είσοδό τους ή σχεδιάζουν κινήσεις, όπως είναι οι Α.Ε. Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ), αλλά και από ξένους επενδυτές, αυτή την περίοδο κυρίως από το Ισραήλ, που ενδιαφέρονται επίσης για μεγάλα ακίνητα.

Τα παραπάνω επισημαίνει η «Δανός Π. & Συνεργάτες», σε μία από τις εξαμηνιαίες αναλύσεις της των αγορών και εν προκειμένω της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ωστόσο βάσει στοιχείων της ΤτΕ, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι εμπορικές αξίες των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, μείωση όχι μεγάλη αλλά μεγαλύτερη της μείωσης που καταγράφηκε στην Αθήνα , όπου ήταν μόλις 0,1%. Βεβαίως οι μειώσεις αυτές, σε σύγκριση με τις πολύ μεγάλες μειώσεις των προηγουμένων ετών, θεωρούνται σχεδόν μηδαμινές.

Ένα από τα σημεία που αναδεικνύει η έκθεσης της «Δανός», είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν αρκετές επενδυτικές εταιρείες, ελληνικές και από το εξωτερικό, για την αγορά ή για τη μακροχρόνια μίσθωση αυτόνομων κτηρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι από τους πιθανούς αυτούς επενδυτές, θέλουν να δημιουργήσουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.  Ψάχνουν λοιπόν για κτήρια τουλάχιστον 1.000 τμ., με ανεξάρτητες εισόδους, στο κέντρο της πόλης και με εύκολη πρόσβαση, κοντά σε στάσεις του ΟΑΣΘ και του μετρό( όταν λειτουργήσει), κτήρια που μπορούν μετά από ανακαίνιση να πάρουν τις παραπάνω χρήσεις.

Σε παρένθεση να σημειωθεί ότι ήδη στην αγορά της Θεσσαλονίκης, μέσω ακινήτων, έχει ήδη μπει η Trastor (σ.σ. αγόρασε το κτήριο του πρώην F Sport), η Grivalia, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από την Πανγαία όπως και από την BriQ Properties.

Ζήτηση για γραφεία και καταστήματα

Όπως επισημαίνεται υπάρχει αύξηση στη ζήτηση για σύγχρονα γραφεία, από 120 έως 250 τ.μ., στο κέντρο της πόλης αλλά και κοντά στο αεροδρόμιο, όπως επίσης δυτικά, στην περιοχή πέριξ του λιμανιού και στη δυτική είσοδοτης πόλης.

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, η Τσιμισκή συνεχίζει να αποτελεί το πιο επιθυμητό αλλά και ακριβό location, μάλιστα έχει αρχίσει να επιστρέφει ο «αέρας» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενδιαφερομένων. Αλλά επειδή η προσφορά στην Τσιμισκή είναι περιορισμένη, ορισμένες μεγάλες εταιρείες  επιλέγουν καταστήματα σε άλλους δρόμους του κέντρου, όπως για παράδειγμα στη Μητροπόλεως ( κατάστημα της Calvin Klein).

Nα  σημειωθεί ότι στο ευρύτερο κέντρο και σε δευτερεύοντες δρόμους η αγορά διαμορφώνεται από τους Κινέζους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να επεκτείνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες.

Αποθηκευτικοί και βιομηχανικοί χώροι

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ έχει «σπρώξει» ναυτιλιακές και άλλες εταιρείες, να αναζητήσουν χώρους  στη δυτική είσοδο της πόλης όπου και βρίσκονται σύγχρονα κτήρια γραφείων. Ωστόσο το ενδιαφέρον αφορά κυρίως τη μίσθωση και όχι την αγορά γραφείων, ενώ ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για αποθήκες και κενά βιομηχανοστάσια.

Η κατηγορία των ακινήτων που ανεβαίνει, είναι αυτών που μπορούν να μετατραπούν σε ξενοδοχεία boutique, σε ξενώνες νέου τύπου και γενικότερα σε μονάδες εναλλακτικής φιλοξενίας. Επίσης, υπάρχει ζήτηση για διαμερίσματα αλλά κτήρια κατάλληλα για αξιοποίηση μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb και Booking. Η άνοδος της Θεσσαλονίκης ως προορισμού city break λειτουργεί ως καταλύτης στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων.