Skip to main content

Μεγάλη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Σοκ στα χρηματιστήρια μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή επιπλέον δασμών εις βάρος της Κίνας.

Μεγάλη πτώση κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών εις βάρος της Κίνας έφεραν ξανά στο προσκήνιο φόβους για τις επιπτώσεις της πολιτικής προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος στο παγκόσμιο εμπόριο. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες επίσης έχουν τεθεί στο στόχαστρο του Τραμπ, σημείωσαν πτώση άνω του 2% εν μέσω της συνεδρίασης. Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε επίσης η Γουόλ Στριτ, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να περιορίζουν τις απώλειές τους από σχεδόν 1% στο 0,23% και 0,37% αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό χθες λόγω αργίας, αποφεύγοντας το κύμα ρευστοποιήσεων από την Ασία μέχρι τις ΗΠΑ.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,01%, ο δείκτης Cac-40 στο Λονδίνο κατά 1,18% και ο δείκτης FTSE Mib στο Μιλάνο κατά 1,39%. Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισαν επίσης τα τελευταία στοιχεία της ΙHS Markit, που έδειξαν πως η μεταποίηση στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από την πτώση των παραγγελιών και κατ’ επέκταση της παραγωγής, με κίνδυνο να υπάρξουν επιπτώσεις στην απασχόληση. Ωστόσο, οι αναλυτές της Pantheon Macron σημείωσαν πως «οι συνθήκες είναι καλύτερες στον κλάδο των υπηρεσιών, αν και εκεί παρατηρείται μια επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών».

Ελληνικό χρηματιστήριο

Απότομη προσγείωση στις 754 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη έκανε και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,60% στις 754,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα και στα 46,82 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,30%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,16% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 3,98% στις 612,85 μονάδες. 

Ο κίνδυνος επιβολής νέων δασμών εις βάρος της Κίνας από τον Λευκό Οίκο ενίσχυσαν τις πτωτικές τάσεις στις αγορές «μαύρου χρυσού». Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου κινήθηκε αρχικά στα 61,65 δολάρια το βαρέλι, αλλά μετά ενισχύθηκε στα 62,31 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διολίσθησε μέχρι τα 68,79 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια αναρριχήθηκε στα 71,31 δολάρια. Οι τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου «αναβίωσαν φόβους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», σχολίασε ο Τζιμ Ράιτενμπους, αναλυτής της Ritterbusch and Associates.

Οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο στο δολάριο, που παρουσίασε άνοδο έναντι καλαθιού νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και της στερλίνας. Μόνο το γιεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου. Μάλιστα, το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.