Skip to main content

Μεγάλη πτώση στην αγορά κανούργιων αυτοκινήτων και τον Μάιο

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 67,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με 4.497 μόλις μονάδες, ενώ το φετινό πεντάμηνο ήταν μειωμένο κατά 46%

Μπορεί ο Μάιος να ήταν καλύτερος μήνας ως προς τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων από τον φετινό Απρίλιο, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να διορθώσει την αρνητική εικόνα.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 67,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με 4.497 μόλις μονάδες, ενώ το φετινό πεντάμηνο ήταν μειωμένο κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Τις περισσότερες πωλήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) και αυτό τον μήνα σημείωσε η Β κατηγορία, καθώς το 48,8% των πελατών επέλεξε όχημα της κατηγορίας, με τα SUV να πετυχαίνουν το 19,2% του συνόλου των πωλήσεων. Η αμέσως επόμενη κατηγορία που καταγράφει άνοδο είναι η C με τις συνολικές πωλήσεις να φθάνουν το 36%.

Από το σύνολο των πωληθέντων αυτοκινήτων το 55,7% έχουν ως βασικό καύσιμο την βενζίνη, ενώ ακολούθησε το πετρέλαιο με 27%. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα υβριδικά οχήματα με ποσοστό 14,2% του συνόλου των πωλήσεων. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και τα ηλεκτρικά με το ποσοστό του 1,3% των αυτοκινήτων να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Τέλος, το 1,8% των αυτοκινήτων είχαν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2020 στην Ελλάδα ταξινομήθηκαν μόλις 2.434 οχήματα, ενώ σε όλη την Ευρώπη τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν αγγίζουν τις 287.861 μονάδες.

Αρνητικό ήταν το πρόσημο και στις πωλήσεις καινούριων φορτηγών (-29,5%) με 522 μονάδες, ενώ τον Μάιο -και παρά την προσδοκία της έναρξης της τουριστικής περιόδου- ταξινομήθηκαν μόλις 5 λεωφορεία. Τέλος, ταξινομήθηκαν 3.655 δίκυκλα σημειώνοντας μείωση 24,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.