Skip to main content

Μεγάλη συμμετοχή στην προσφυγή ΠΑΣΚΕΔΙ στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό

Μεγάλη συμμετοχή καταστηματαρχών στην προσφυγή ΠΑΣΚΕΔΙ στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό - Οι δύο προτάσεις για τροποποιήσεις

Η κίνηση του ΠΑΣΚΕΔΙ να προσφύγει στο ΣτΕ προκειμένου να εξασφαλίσει ορισμένες πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τον αντικαπνιστικό νόμο για τα καταστήματα Εστίασης, έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων Εστίασης, οι οποίο βλέπουν σε αυτή την κίνηση, μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες σε όλους τους πελάτες, καπνιστές και μη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το βράδυ της Τρίτης (15/10) τον αντικαπνιστικό νόμο μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και πλέον αναμένεται το ΦΕΚ και η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου για την εφαρμογή του νόμου, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι διατάξεις. Είναι σημαντικό, επίσης, να τονιστεί ότι η προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ πρέπει να κατατεθεί σε εξήντα (60) ημέρες από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι δύο προτάσεις ΠΑΣΚΕΔΙ για τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό

Το ΠΑΣΚΕΔΙ βρέθηκε τη Δευτέρα (14/10) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ύστερα από σχετική πρόσκληση, μεταξύ άλλων φορέων, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του αλλά και τα αιτήματα σχετικά με τον αντικαπνιστικό, που ήδη είχαν αποσταλεί με σχετικά υπομνήματα στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα δύο υπομνήματα, το ΠΑΣΚΕΔΙ θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δύο συγκεκριμένες προτάσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο, με στόχο να προβάλει πιθανές ασάφειες και σύγχυση που αναμένεται να προκληθούν στην Εστίαση, με την εφαρμογή του νόμου.

Αρχικά, το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει τη δημιουργία ειδικών χώρων καπνίσματος με υαλοπετάσματα μέσα στα καφέ και στα μπαρ, όπου θα μπορούν να καπνίζουν όσοι το επιθυμούν. Τα υαλοπετάσματα θα απομονώνουν τον χώρο των καπνιστών και θα είναι μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, δηλαδή δεν θα κυκλοφορούν μέσα οι υπάλληλοι. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφωθεί ένας προστατευμένος χώρος, που θα πληροί τις αισθητικές και κλιματολογικές προδιαγραφές και  όσοι πελάτες θέλουν να απολαύσουν το τσιγάρο τους δεν θα παγώνουν έξω από τα καταστήματα, ούτε θα είναι όρθιοι στα πεζοδρόμια στοιβαγμένοι.

Επίσης, προτείνεται η διάκριση καταστημάτων καπνιζόντων ή μη για καταστήματα μικρότερα των 100m2 που δεν μπορούν, για πρακτικούς λόγους, να συμπεριλάβουν ειδικούς χώρους μη καπνιζόντων μέσα στο κατάστημα.

Λόγω μικρών διαστάσεων, ανάλογου τύπου καταστήματα Εστίασης δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και πατάρια, με συνέπεια η ένταξή τους στις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους χώρους που θα χαρακτηριστούν ως «καπνιζόντων» να αποτελεί τη μοναδική τους ευκαιρία.

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο του ΠΑΣΚΕΔΙ αποφάσισε να εισηγηθεί και να προτείνει προς όλα τα μέλη του συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην συνέχεια:

           1. Νομική διαδικασία για μη πλήρη εφαρμογή του Νέου Αντικαπνιστικού Νόμου
           2. Νομική διαδικασία για εξαίρεση όσων δεν επιθυμούν να γίνουν άκαπνα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, (με την συναίνεση του πελάτη)
           3. Νομική διαδικασία για δημιουργία λέσχης καπνιζόντων

Πώς μπορείς να συμμετέχεις

Όσα μέλη επιθυμούν να ακολουθήσουν τις πιο πάνω διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα πιο κάτω βήματα για να δηλώσουν συμμετοχή:
Συμπλήρωση στοιχείων ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ((Συμπλήρωση & Υποβολή))

Μάθε λεπτομέρειες για την ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό και πώς μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις ΕΔΩ