Skip to main content

Μεγάλη ζήτηση σε Νεάπολη- Συκιές για φθηνά προϊόντα

Θεαματική η κίνηση των δηλώσεων παραγγελιών στο δήμο Νεάπολης - Συκεών για τα πρώτα τέσσερα βασικά είδη διατροφής, αλεύρι, πατάτα, ρύζι και λάδι.

Χαρακτηριστικά ενός διευρυμένου κοινωνικού μετώπου αποκτά στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες», που στοχεύει στο μπλοκάρισμα της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων και των καρτέλ των εναρμονισμένων πολιτικών.

Στο προσκλητήριο του δήμου για άριστης ποιότητας, ελεγμένα και φθηνά προϊόντα στους καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς εντάχθηκε και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) το οποίο υποστηρίζει την προσπάθεια αυτή, ενώ συμμετοχή δηλώνουν τοπικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει συγκαλέσει πλατειά σύσκεψη κοινωνικών εταίρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 14.3.2012, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σ’ αυτήν κλήθηκαν και θα συμμετάσχουν Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, εκκλησιαστικές επιτροπές και επιτροπές κατοίκων, με στόχο την αρτιότερη οργάνωση της προσπάθειας και την περαιτέρω διεύρυνσή της. «Η υπόθεση αφορά όλη την κοινωνία, ιδιαίτερα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δεν πρόκειται για ευκαιριακές και αποσπασματικές κινήσεις για το θεαθήναι και τη δημιουργία εντυπώσεων. Το κίνημα πρέπει να αποκτήσει πλατειά μόνιμα θεσμικά χαρακτηριστικά και να αγκαλιάσει όλη την κοινωνία με βασική επιδίωξη τη θεσμοθέτησή του. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους στην αγορά των προϊόντων», τονίζει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά των καταναλωτών, θεαματική καταγράφεται η κίνηση των δηλώσεων παραγγελιών για τα πρώτα τέσσερα βασικά είδη διατροφής, όπως είναι το αλεύρι, η πατάτα, το ρύζι και το λάδι. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, από χθες που άρχισε η επίσημη προθεσμία των δηλώσεων, στις υπηρεσίες του δήμου υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 παραγγελίες. 

Με βάση την πρώτη πρόχειρη καταγραφή των περίπου 1.000 παραγγελιών, η ζήτηση για πατάτα ξεπερνά τους 30 τόνους, για αλεύρι τους 18 τ., για το ρύζι και το λάδι τους 9 τόνους. Οι δηλώσεις παραγγελιών θα συνεχιστούν μέχρι και το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής (16.3.2012), για να ακολουθήσει αμέσως η οργάνωση της παράδοσης των προϊόντων στους καταναλωτές.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Απατσίδης, οι υπηρεσίες του δήμου και το Γραφείο Καταναλωτή, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, εξασφάλισαν την ποιότητα των προϊόντων, η οποία, όπως αναφέρει, είναι πλήρως πιστοποιημένα και εγγυημένα. «Συνεργαστήκαμε με ειδικούς τεχνολόγους τροφίμων και υπηρεσίες για την πιστοποίηση της ποιότητας και υγιεινής των προϊόντων κι εξασφαλίσαμε την πλήρη ασφάλεια των καταναλωτών», τονίζει.

Προϊόντα και δηλώσεις παραγγελιών

Τα πρώτα προϊόντα με τα οποία ξεκίνησε το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες», με τα χαρακτηριστικά που τα συνοδεύουν, είναι τα εξής:

  • Πατάτες Νευροκοπίου Δράμας: 0,25 ευρώ/κιλό
  • Αλεύρι Θεσσαλίας (τύπου 70%, ελληνικού σίτου με πιστοποίηση συστήματος διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 και συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000): 0,48 ευρώ/κιλό σε συσκευασία 25 κιλών/12 ευρώ
  • Ρύζι Χαλάστρας (Α΄Διαλογής, άριστης ποιότητας) σε συσκευασίες των πέντε κιλών: ΜΠΟΝΕΤ: 0,78 €/κ. - ΝΥΧΑΚΙ: 0,71 €/κ. - ΓΛΑΣΣΕ: 0,80 €/κ. - ΚΑΡΟΛΙΝΑ: 0,97 €/κ.
  • Έξτρα αγνό παρθένο ελαιόλαδο (Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΓΕ Λακωνίας με Πιστοποίηση Γεωγραφικής Ένδειξης, Ολοκληρωμένης Διαχείρισης - Οξύτητα: κάτω από 0,5 - Επικρατούσα Ποικιλία Ελιάς: Κορωνέικη και Αθηνολιά - Περίοδος Συλλογής Ελαιοκάρπου: 20.10.2011 έως 20.02.2012): 2,9 ευρώ/λίτρο σε συσκευασία τω 5L/14,50€

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Καταναλωτή, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συμπληρώσουν ειδικό έντυπο παραγγελίας (www.sykies.gr) και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση symbouleutikos.sykies@n3.syzefxis.gov.gr ή να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου Νεάπολης-Συκεών μέχρι και την Παρασκευή (16.3.2012), για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο ορισμός του χρόνου και τόπου παραλαβής των προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου Νεάπολης-Συκεών (9 π.μ.-9 μ.μ.), και συγκεκριμένα:

►Δ.Ε. Συκεών: Τηλ.: 2313.313117
►Δ.Ε. Πεύκων: Τηλ.: 2313. 502226
►Δ.Ε. Αγ. Παύλου: Τηλ.:2310. 213160
►Δ.Ε. Νεάπολης: Τηλ.: 2310. 671100, εσωτ. 123