Skip to main content

Μεγάλο ενδιαφέρον για την ξενάγηση στη sub terra Θεσσαλονίκη

Η ξενάγηση γίνεται ενόψει του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα με στόχο την εύρεση λύση για τον σταθμό «Βενιζέλου».

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι πολίτες για την ξενάγηση στην υπόγεια πόλη που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς την Κυριακή καθώς περίπου 10.000 έκαναν εγγραφή στο αρχικό event που δημιουργήθηκε στο facebook.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων, η ξενάγηση θα γίνει σε δύο ομάδες (10.30 -12.00 & 12.30-14.00), καθεμία εκ των οποίων μπορούν να παρακολουθήσουν μέχρι 200 άτομα. Ο αρχαιολογικός περίπατος θα ξεκινήσει από την Αρχαία Αγορά, θα κατευθυνθεί προς τον σταθμό μετρό της Αγίας Σοφίας και διαμέσου των Λουτρών Παράδεισος (Bey Hamam) και της Παναγίας Χαλκέων θα καταλήξει στον Σταθμό μετρό Βενιζέλου.

Την ξενάγηση προσφέρει αφιλοκερδώς ο ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα ξεναγηθούν σε αρχαιότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οργανικά με τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου καθώς βρίσκονται επίσης κάτω από το επίπεδο της γης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αρχαία Αγορά.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr, πρόκειται για μια αυθόρμητη ιδέα που έχει στόχο να «προπαγανδίσει» τη θέση υπέρ της κατά χώρα ανάδειξης των αρχαίων ενόψει του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα παρουσία όλων των φορέων της πόλης με στόχο την εύρεση λύσης για τον σταθμό «Βενιζέλου» (δείτε εδώ).

Σε κάθε ξενάγηση μπορούν να συμμετέχουν 200 (και 50 επιλαχόντες) άτομα.

Υπογραμμίζεται ότι η προσέγγιση των αρχαιοτήτων στην ανασκαφή του Σταθμού είναι αδύνατη καθώς προς το παρόν τα αρχαία έχουν καταχωθεί.