Skip to main content

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξετάσεις ιθαγένειας - Σε μία εβδομάδα 900 αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να δόσεις τις εξετάσεις όσες φορές επιθυμούν - Αναγκαίο το παράβολο των 150 ευρώ

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των αλλογενών αλλοδαπών να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση μέσω του νέου συστήματος εξετάσεων.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα από το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας, στις 25 Ιουλίου είχαν ήδη καταθέσει αίτηση 900 άτομα, όταν ο συνολικός αριθμός όσων είχαν δώσει εξετάσεις τον Μάιο, οπότε ήταν και η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, ήταν 2.000 άτομα. Οι αρχικές αιτήσεις ήταν 2.448, ωστόσο τελικά προσήλθαν στις εξετάσεις λιγότεροι, και εξαιτίας της πανδημίας αλλά και γιατί οι απαντήσεις στα θέματα που περιλαμβάνονται στην τράπεζα θεμάτων δόθηκαν επισήμως μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις. Το εν λόγω πιστοποιητικό είναι απαραίτητο για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και όποιος αποτύχει έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει όσες φορές το επιθυμεί, καταβάλλοντας βεβαίως το αναγκαίο παράβολο ύψους 150 ευρώ. Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι σε αυτές τις εξετάσεις η συμμετοχή θα είναι αυξημένη δεδομένου ότι υπήρχε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία των υποψηφίων, ενώ εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις πολιτογράφησης που δεν εξετάστηκαν με το προηγούμενο σύστημα.  

Η πλατφόρμα για την κατάθεση της αίτησης θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Σεπτεμβρίου στις 11.59 μ.μ. και οι εξετάσεις έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, σε εξεταστικά κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν σε οκτώ πόλεις.  

Η πλατφόρμα λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, όπου βρίσκεται αναρτημένη και η ανανεωμένη τράπεζα θεμάτων των εξετάσεων (exetaseis-ithageneia.ypes.gr), καθώς τα θέματα που πέφτουν κάθε φορά στις εξετάσεις αντικαθίστανται από καινούργια. Εχει προβλεφθεί ειδική φόρμα αίτησης για όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εξεταζομένων (άνω των 62 ετών, με μαθησιακά προβλήματα ή με παθήσεις και αναπηρίες). Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι διασυνδεδεμένη με τις πληροφοριακές βάσεις της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να πραγματοποιείται αυτομάτως η ταυτοποίηση του προσώπου που εγγράφεται και να προκύπτει αν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.