Skip to main content

Μεγάλο ενδιαφέρον των Λιβανέζων για τη Θεσσαλονίκη

Πολυμελής αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Βηρυτό για να παρουσιάσει την πόλη – Οι σκέψεις για το 20ό ταξίδι της Διπλωματίας των Πόλεων

Με επιτυχία στέφθηκε η νέα αποστολή - 19η τη σειρά - του δήμου Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βηρυτό, στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων.

Ομάδα 55 ατόμων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του δήμου, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού (ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες) και της εστίασης, και εκπρόσωποι των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου για να παρουσιάσουν την πόλη ως τουριστικό προορισμό, καθώς και να αναδείξουν τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει.

Η αποστολή στη Βηρυτό ήταν μία από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής στον θεσμό τη Διπλωματίας των Πόλεων, της δράσης του δήμου Θεσσαλονίκης που τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια προβάλλει την πόλη διεθνώς. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους Λιβανέζους για την πόλη, που μέχρι σήμερα αποτελούσε άγνωστο προορισμό. «Οι Λιβανέζοι επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά κυρίως την Αθήνα και τη Μύκονο. Δεν ήξεραν τη Θεσσαλονίκη, άλλα έδειξαν ενθουσιασμό όταν τους παρουσιάσαμε την πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος ήταν το γεγονός ότι στην εκδήλωση παρουσίασης της Θεσσαλονίκης παρευρέθηκε και ο υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου, Αβέντις Γκιντανιάν, ο οποίος είπε ότι θα επισκεφθεί την πόλη στο προσεχές μέλλον.

Ο Λίβανος αποτελεί μια δυνάμει σημαντική αγορά-στόχο για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, καθώς, πάνω από ένας στους πέντε Λιβανέζους ταξιδεύει διεθνώς, ενώ αποτελούν τουρίστες υψηλών βαλαντίων. Τα γνωστά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, όπως – μεταξύ άλλων - η πλούσια ιστορία της, το πλήθος των θρησκευτικών μνημείων, η εξαιρετικής ποιότητας γαστρονομία της και η έντονη νυχτερινή ζωή της μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για επίσκεψη, ενώ αν συνδυαστούν τους θερινούς μήνες με κοντινές αποδράσεις στη Χαλκιδική, η πόλη μπορεί να μπει ψηλά στις προτιμήσεις των Λιβανέζων για την Ελλάδα.

Για να επιτευχθεί, βέβαια, ο παραπάνω στόχος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Βηρυτό, ένα αίτημα που έθεσε ο κ. Πέγκας στους ανθρώπους της Aegean Airlines, οι οποίοι συμμετείχαν στην αποστολή του δήμου. Σήμερα υπάρχει μία καθημερινή πτήση που συνδέει την Αθήνα με τη Βηρυτό, με ικανοποιητικές πληρότητες, ενώ το καλοκαίρι υπήρχαν και απευθείας πτήσεις προς Μύκονο, Κρήτη και Ρόδο. Να σημειωθεί ότι στο προσεχές μέλλον η Aegean θα διοργανώσει fam trip για Λιβανέζους επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε, εκτός από το πεδίο του τουρισμού, οι Λιβανέζοι μπορούν να αποτελέσουν αξιόλογους επενδυτές στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στον κλάδο των ακινήτων και της φιλοξενίας. Εταιρείες λιβανέζικων συμφερόντων επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα αυξημένο ενδιαφέρον για τη δημιουργία boutique ξενοδοχείων στην Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα προσόντα για να πάρει κομμάτι από τη συγκεκριμένη «πίτα».

Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης δρομολογεί ακόμη μία, και τελευταία επίσκεψη για τη συγκεκριμένη διοίκηση, στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων. Σύμφωνα με τον κ. Πέγκα, το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου, ενώ επί τάπητος βρίσκονται ευρωπαϊκοί προορισμοί, αλλά και... η Κορέα, είτε η Σεούλ είτε η Μπουσάν, με την οποία η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένη.