Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
x

ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής τακτικής συνέλευσης, το ΔΣ ανέφερε πως η ΕΤΕ θα ανταποκριθεί απολύτως στις νέες προκλήσεις

Την έναρξη ενός μεγάλου μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας, που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή, προανήγγειλαν, κατά τη διάρκεια της σημερινής Γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, τόσο ο πρόεδρος της Εθνικής, Κώστας Μιχαηλίδης, όσο και ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς. Διακήρυξαν, επίσης την απόφαση της νέας διοίκησης να γυρίσει σελίδα η Εθνική Τράπεζα και να ανταποκριθεί απολύτως στις νέες προκλήσεις ενός οικονομικού και τραπεζικού περιβάλλοντος που αλλάζει με ταχύτητα.

Ο κ. Μιχαηλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε αυτό το νέο τραπεζικό περιβάλλον, τις αρχές και την έναρξη του μετασχηματισμού της τράπεζας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η στιγμή αυτή είναι καθοριστική για το μέλλον της τράπεζας και για τη θέση της στο τραπεζικό σύστημα. Σε όλα μας τα χρόνια, πρωτοστατούσαμε σε κάθε προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Έφτασε η ώρα να δούμε τον ρόλο της Εθνικής μέσα από το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, να αναδείξουμε νέες δυνατότητες και να προετοιμαστούμε εγκαίρως για την επόμενη γενιά. Οι αλλαγές είναι αμείλικτες και ραγδαίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διεθνώς, οι τράπεζες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας τους, λόγω των τεχνολογικών αλλαγών, αλλά και των προσδοκιών των πελατών τους. Οι νέες χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (Fintech) αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό σύστημα, τόσο στην παροχή υπηρεσιών, όσο και στην εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον τομέα του FinTech, σε παγκόσμιο επίπεδο, τριπλασιάστηκαν».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, γεγονός είναι ένα: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή του τραπεζικού κλάδου αποτελεί προτεραιότητα και δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. Η ΕΤΕ αλλάζει σελίδα. Ήδη, με απόφαση του ΔΣ τον Μάιο, έχει ξεκινήσει η εφαρμογή σχεδίου εκσυγχρονισμού της τράπεζας και του Ομίλου, προς το συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.

Αυτός ο μετασχηματισμός έχει σαφή στόχευση και αίσθημα αποστολής, σημείωσε και πρόσθεσε:

«- Δημιουργούμε και αναδεικνύουμε ένα νέο υπόδειγμα λειτουργίας, το οποίο θα υποστηρίζει με επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία μία νέα εποχή για την τραπεζική στην Ελλάδα.

- Ανατρέπουμε εδραιωμένες αντιλήψεις και παρωχημένες πρακτικές. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακές αξίες μας, υπηρετούμε τις αρχές της διαφάνειας και της σύγχρονης, υπεύθυνης διακυβέρνησης. Το πρώτο βήμα γίνεται, ήδη, με τη συγκρότηση Επιτροπής Διαφάνειας της τράπεζας.

- Ξαναφτιάχνουμε μία τράπεζα ελκυστική για τους μετόχους, τους πελάτες και τους υπαλλήλους της. Θα ξαναγίνουμε η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη».

Παράλληλα η τράπεζα εξέλεξε και το νέο διοικητικό της συμβούλιο για την επόμενη τριετία.

Η σύνθεση του νέου ΔΣ, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 11 μέλη εκ των οποίων 4 νέα, έχει ως εξής:

1. Κώστας Μιχαηλίδης

2. Παύλος Μυλωνάς

3. Δημήτριος Δημόπουλος

4. Παναγιώτης Δασμάνογλου

5. Claude Piret ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

6. Χαράλαμπος Μάκκας ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

7. Eva Cederbalk ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

8. Andrew McIntyre ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

9. John McCormick ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου

10. Ιωάννης Ζωγραφάκης

11. Περικλής Δρούγκας– ως εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με το ν.3864/2010
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ