Skip to main content

Μεγάλο προβάδισμα Ερντογάν ενόψει εκλογών

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού αποτελεί εκ νέου το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να κερδίσει, για τρίτη συνεχόμενη φορά, τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Ιουνίου στην Τουρκία, σύμφωνα με νέα  δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ, το κόμμα ΑΚ εκτιμάται ότι θα κερδίσει με ποσοστό 48,7%, πάνω και από το 46,4% που είχε λάβει στις εκλογές του 2007. Ακολουθούν το  με 25,2% και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) με 11,9%.

Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) των Κούρδων μένει εκτός κοινοβουλίου, αφού συγκεντρώνει ποσοστό 6,4%, κάτω δηλαδή από το όριο του 10%. Στο παρελθόν πάντως η στρατηγική του BDP ήταν να παρακάμπτει το όριο κατεβάζοντας ανεξάρτητους υποψηφίους.

Σημειώνεται ότι στις δημοσκοπήσεις αυτές λαμβάνεται υπόψη το εκλογικό σύστημα της Τουρκίας, όπου οι ψήφοι των κομμάτων που συγκεντρώνουν ποσοστό μικρότερο του 10% στις εκλογές μοιράζονται στα πρώτα κόμματα.

Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα προωθήσει ένα νέο σύνταγμα, σε αντικατάσταση εκείνου που συντάχθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980.