Skip to main content

Μεγάλο το ενδιαφέρον στη χθεσινή ημερίδα της Voria.gr για την ενεργειακή κρίση

Ποια σημεία ξεχώρισαν από τις παρεμβάσεις πολιτικών, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών στην ημερίδα της Voria.gr.

Καλημέρα σας!

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η χθεσινή ημερίδα της Voria.gr για την ενεργειακή κρίση, αλλά και για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δημιουργεί ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που πιστοποιήθηκε τόσο από τη συμμετοχή, όσο και από την αναμετάδοση των δηλώσεων που έγιναν και των απόψεων που διατυπώθηκαν από τους ομιλητές. Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πρώτο πάνελ διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αντίστοιχος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με τους τόνους να ανεβαίνουν, αλλά να μην ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας.

Επίσης, στο πρώτο πάνελ ακούστηκαν οι ψύχραιμες φωνές της προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Λουκίας Σαράντη, η οποία με κατανοητό τρόπο μετέφερε τα αδιέξοδα στα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, αλλά και του καθηγητή Ενεργειακών Συστημάτων –και προέδρου της ΕΥΑΘ- Άγη Παπαδόπουλου, ο οποίος με επιστημονική τεκμηρίωση έβαλε πολλά πράγματα στη θέση τους. Αφενός υπογραμμίζοντας τα λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στο ζήτημα του μοντέλου αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, και αφετέρου προσγειώνοντας τις πολιτικές προσδοκίες για γρήγορη και αποτελεσματική απεμπλοκή από την ενεργειακή κρίση. Επίσης, ως πρόεδρος της ΕΥΑΘ επιβεβαίωσε τις δυσκολίες των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος. Αντίστοιχες εμπειρίες μετέφεραν και οι αυτοδιοικητικοί που χαιρέτησαν την ημερίδα, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας.

Το δεύτερο πάνελ κύλησε πιο ήρεμα με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούγκου, τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Αρβανιτίδη, τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα και τον Γενικό Διευθυντή Επικοινωνίας της Intrakat Γιώργο Τσαπρούνη, να συμφωνούν ότι η «πράσινη ενέργεια» είναι το μέλλον, αλλά και να επισημαίνουν τα πρακτικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν για να ξεπεράσει η χώρα –τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις- τη δύσκολη φάση που διανύουμε με τις πολύ υψηλές τιμές.

Τι μάθαμε από τα δύο πάνελ

Από τις παρεμβάσεις, πάντως, πολιτικών, τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών στην ημερίδα έγιναν κατανοητά ορισμένα βασικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:

• Το πρόβλημα με τις τιμές της ενέργειας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 με το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας μετά το δύσκολο λόγω πανδημίας και απανωτών lockdown 18μηνο 2020 – 2021 και επιτάθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
• Η Ευρώπη μόνο συλλογικά μπορεί να απαλύνει τον πόνο από τις υψηλές τιμές που πληρώνει για το φυσικό αέριο, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Όπως αποδείχθηκε στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των «27» στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, η συμφωνία για ρεαλιστικό πλαφόν αγοράς του αερίου είναι δύσκολη άσκηση, αλλά επισήμως η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη για πρόοδο στις 13 Δεκεμβρίου, όταν οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου.
• Ο φετινός χειμώνας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι ο μοναδικός με ακριβή ενέργεια στην Ευρώπη, αλλά ο πρώτος από τους δύο ή τρεις –στην καλύτερη περίπτωση- που οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αισθητά υψηλότερες απ’ ότι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.
• Το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη –αλλά και ευρύτερα- παραμένει εξαιρετικά ρευστό. Και θα παραμείνει όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και μαζί του εξακολουθούν να ισχύουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που στην πράξη οδηγούν στην απόφαση για πλήρη απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Με αυτά τα δεδομένα η άσκηση αυτοσχεδιασμών αποτελεί ενός είδους μονόδρομο για τη διαχείριση του θέματος, οπότε οι απαιτήσεις για μακρόπνοο προγραμματισμό είναι μάλλον περιορισμένες.
• Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούν ότι οι καταναλωτές πρέπει να στηριχτούν, αλλά διαφωνούν στον τρόπο. Ο μεν Κ. Σκρέκας υπερασπίστηκε το μοντέλο που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες, ο δε Σ. Φάμελλος εισηγήθηκε την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να μειωθούν στην πηγή παραγωγής και να μη χρειάζονται οι επιδοτήσεις στην τελική τιμή, τουλάχιστον στην έκταση που είναι σήμερα.
• Το μέλλον της Ευρώπης είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αρκεί η μετάβαση να γίνει με όρους ασφάλειας της τροφοδοσίας και να λυθεί το πρόβλημα της ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς και της αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.
• Η Ελλάδα ξεπερνάει ήδη τους στόχους της για παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, αλλά έχει παράπλευρες αδυναμίες, που δυσκολεύουν την πλήρη αξιοποίηση αυτού του πλεονεκτήματος και κυρίως το περιορισμένης χωρητικότητας και παλαιότητας δίκτυο μεταφοράς.
• Σε κάθε περίπτωση από τις τοποθετήσεις στην ημερίδα έγινε σαφές ότι η Ελλάδα έχει ενεργειακές δυνατότητες, τόσο στο πεδίο των ΑΠΕ, όσο και ως διαμετακομιστικός κόμβος, τις οποίες εάν αξιοποιήσει το βορειοελλαδικό τόξο θα βγει εξαιρετικά ευνοημένο, με ορίζοντα το 2030.

Πλήθος επαφών

Όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις ημερίδων και συνεδρίων στο χώρο βρέθηκαν αρκετοί παράγοντες, οι οποίοι συναντήθηκαν, χαιρετήθηκαν, μίλησαν και σε ορισμένες περιπτώσεις συζήτησαν δημιουργικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγεσίες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) αξιοποίησαν τη δυνατότητα να βρεθούν από κοντά με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα –λόγω συγκυρίας ένα από τα κυβερνητικά στελέχη με μεγάλη… ζήτηση αυτή την περίοδο- και να του θέσουν το θέμα του ενεργειακού κόστους, που για τις μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι κομβικό, επειδή οι επιδοτήσεις είναι πεπερασμένες. Όπως του εξήγησαν, άκουσαν με ενδιαφέρον –και συμφωνούν- με το μεσομακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει και η καθημερινότητα, που ολοένα δυσκολεύει για τις επιχειρήσεις. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περιθώριο να κλείσουν μεταποιητικές επιχειρήσεις –πολύ περισσότερο όταν δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια- διότι το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγάλο» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη κρούοντας όχι απλώς ένα καμπανάκι, αλλά ολόκληρη καμπάνα.

Άρωμα ΣΒΕ

Έντονο ήταν το άρωμα του ΣΒΕ στη χθεσινή ημερίδα, αφού εκτός από την πρόεδρο Λουκία Σαράντη που ήταν ομιλήτρια, την ημερίδα παρακολούθησαν τέσσερις πρώην πρόεδροι του Συνδέσμου, ο Γιώργος Μυλωνάς, ο Θάνος Σαββάκης, ο Δημήτρης Συμεωνίδης και ο Νίκος Πέντζος. Ισχυρή ήταν στο ακροατήριο και η παρουσία του κλάδου των συμβούλων επιχειρήσεων, κάτι αναμενόμενο αφού στη συγκεκριμένη δραστηριότητα οι γνωριμίες και η κοινωνικότητα συνιστούν επαγγελματικά πλεονεκτήματα. Άλλωστε γενικώς οι ημερίδες και τα συνέδρια εκτός από το περιεχόμενο τους λειτουργούν πάντοτε ως χώροι επαφών τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για όσους παρακολουθούν. Πρόκειται για βασικό και όχι συμπληρωματικό παρακολούθημα της βασικής εκδήλωσης, αφού -γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- πολλοί πηγαίνουν σε ανάλογα event πρωτίστως για να δουν και να επικοινωνήσουν και δευτερευόντως για να ενημερωθούν με βάση τη θεματολογία.

Χαλάρωση Σκρέκα

Αρκετά νωρίς, λόγω της πρωινής πτήσης από την Αθήνα, έφθασαν χθες το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής ο Κώστας Σκρέκας και οι συνεργάτες του. Έτσι βρήκαν λίγο χρόνο για να χαλαρώσουν λιγάκι με θέα τον συννεφιασμένο Θερμαϊκό, στο καφέ που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα. Αλλά κι εκεί δεν ησύχασαν για πολύ, αφού ως ένα βασικό πρόσωπο των ημερών τραβούσε το ενδιαφέρον όσων κυκλοφορούσαν. Πολύ περισσότερο που λόγω της πρωινής ώρας σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονταν εκεί με αφορμή την ημερίδα.