Skip to main content

Μεγαλώνει και αλλάζει και η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης

Δύο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για παρεμβάσεις σε παλιά παραλία και Σέιχ Σου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.

Του Τάσου Τασιούλα

Δύο μεγάλες παρεμβάσεις, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης και στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου δρομολογεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης. Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε φιλική συνάντηση με δημοσιογράφους, στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο έχει προετοιμάσει δυο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για το δημόσιο χώρο της παλιάς παραλίας και για το Σέιχ Σου, προκειμένου να κάνει τους δυο σημαντικούς χώρους για την πόλη, ελκυστικότερους για τους πολίτες και τους επισκέπτες.

«Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Ο πρώτος διαγωνισμός που θα προχωρήσει είναι για το περιαστικό δάσος και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την παλιά παραλία. Αφού γίνουν οι διαγωνισμοί, τα δυο σχέδια θα δοθούν για διαβούλευση στους φορείς και εφόσον υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν τα έργα, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Παλιά παραλία

Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση στην παλιά παραλία, στόχος, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλαφάτης, είναι να δημιουργηθεί περισσότερος δημόσιος χώρος για τους πολίτες, αφού σήμερα ασφυκτιούν όταν περπατούν στο πλακόστρωτο δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος καταλαμβάνει ο ποδηλατόδρομος.

«Η παλιά παραλία είναι στενή. Σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τον ωφέλιμο χώρο για τους πολίτες, με μια κατασκευή όπως αυτή που έγινε στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού, σε ένα βάθος 10 – 15 μέτρων. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα γίνει μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος 'Περιβάλλον' κι εφόσον τα αποτελέσματά του τα αγκαλιάσει η πόλη θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή», διευκρίνισε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει «τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου πεζών κατ' επέκταση της παλιάς παραλίας, μέσα από την επιλογή μιας ήπιας και αναστρέψιμης παρέμβασης, με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υψηλής αισθητικής». Ο σκοπός είναι με αυτόν τον τρόπο να ενωθούν παλιά και νέα παραλία μεταξύ τους και με την πρώτη προβλήτα του λιμανιού, με ενιαία, αναβαθμισμένα ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει «ένα ελαφρύ μεταλλικό 'κατάστρωμα', με ξύλινη επένδυση, σε όλο το μήκος και κατ' επέκταση του παραλιακού πλακόστρωτου, το οποίο θα επιτρέπει την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πεζών, τη δυνατότητα στάσης και απόλαυσης του ηλιοβασιλέματος και της θαλασσινής αύρας (που σήμερα είναι αδύνατη λόγω του μικρού πλάτους του χώρου και του συνωστισμού), την προσέγγιση μικρών σκαφών και τη συναρμογή της ζώνης περιπάτου με τις μελλοντικές στάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας». Επίσης, προβλέπεται φωτισμός ειδικών προδιαγραφών και διατήρηση της γραμμικότητας της χάραξης και των ιστορικών χαρακτηριστικών της παλιάς παραλίας, ώστε ο χώρος να γίνει πιο φιλόξενος, ένας προνομιακός χώρος συνάντησης της πόλης με το νερό.

Σέιχ Σου

Θα προηγηθεί η παρέμβαση στο Σέιχ Σου, όπου, όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «είναι αναγκαίο στις συνθήκες κρίσης που ζούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, έστω τα Σαββατοκύριακα να αποδράσουν στο περιαστικό δάσος. Ακόμη και πολίτες με εξοχικά στη Χαλκιδική δεν μπορούν πλέον να μεταβούν σ' αυτά τα Σαββατοκύριακα. Θέλουμε μέσα από ήπιες παρεμβάσεις στο δάσος να το κάνουμε ελκυστικό, επισκέψιμο και να πηγαίνουν πολίτες και οικογένειες για λόγους αναψυχής».

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προετοιμάζει το υπουργείο αφορά στη σύνδεση του περιαστικού δάσους με τον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Θα διαμορφωθούν περιπατητικοί διάδρομοι, χώροι άθλησης και στάσεις αναψυχής, ενώ στόχος είναι και η περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του οικοσυστήματος και γενικά η βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

«Σκοπός μας είναι να αγκαλιάσει το περιαστικό δάσος ο πολίτης της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα ο κάτοικος των όμορων περιοχών που βιώνει όλες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να του δώσουμε μέσα από μια σειρά επεμβάσεις ήπιας μορφής αλλά υψηλής αισθητικής, τη δυνατότητα να εντάξει μέσα στην καθημερινή ζωή του τον περίπατο στη φύση, την αναψυχή, την άθληση, την πεζοπορία, την άσκηση, την ποδηλασία, αξιοποιώντας και προστατεύοντας ταυτόχρονα αυτό το πολύτιμο φυσικό πλεονέκτημα που διαθέτει η πόλη μας», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης.