Skip to main content

Μεγαλοπρεπής ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Κιλκίς

Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η τελετή της ενθρονίσεως παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κλήρος και λαός που συνέρευσε στην τελετή της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ αναφώνησαν το «Άξιος» την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στην πόλη του Κιλκίς. Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η τελετή της ενθρονίσεως παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και 19 Μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα.

Στις 3 το μεσημέρι τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης με Κιλκίς (στη Ν. Σάντα) ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτη ς Γουμένισσας κ. Δημήτριος και ο νομάρχης Κιλκίς Ευ. Μπαλάσκας ενώ ακολούθως στο Δημαρχείο της πόλης τον Επίσκοπο κ. Εμμανουήλ καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης παρουσία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, των βουλευτών του νομού, δημάρχων, εκπροσώπων των θεσμικών φορέων, αντιπροσωπειών συλλόγων και πλήθος κόσμου όχι μόνο από το Κιλκίς αλλά και από την Θήβα και την Σύρο (από όπου και κατάγεται ο νέος Μητροπολίτης).

Ο Δήμαρχος Κιλκίς καλωσορίζοντας τον είπε μεταξύ άλλων στον λόγο του: «Αναλαμβάνετε να πορευθείτε τη δύσβατη οδό του Πνευματικού καθοδηγητή σε μια εποχή στην οποία το κρίσιμο ζητούμενο είναι η διάσωση της ψυχικής και πνευματικής μας ακεραιότητας, απέναντι στα ηχηρά κελεύσματα της ύλης.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Θεία Χάρις και η πανθομολογούμενη Θεολογική σας κατάρτιση θα σας βοηθήσει να σταθείτε  αρωγός στο πρόβλημα, συμπαραστάτης στην αγωνία, συνοδοιπόρος στη μοναξιά, δάσκαλος και καθοδηγητής στην αμφισβήτηση  και πνευματικός στυλοβάτης στον φόβο και τον αναχωρητισμό.

Η πάνδημη σημερινή υποδοχή σας αποτελεί συνέχεια της μυριόστομης ιαχής ΑΞΙΟΣ που εκπορεύτηκε από το ακριτικό Κιλκίς την ημέρα της χειροτονίας σας, προκειμένου να δηλωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αποδοχή και ο σεβασμός στο πρόσωπό σας».

Στη συνέχεια η πομπή με την στρατιωτική μπάντα να παιανίζει και τον κλήρο μαζί με τον στρατό να συνοδεύουν τον νέο Επίσκοπο κατευθύνθηκε στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης και εκφωνήθηκαν οι λόγοι του εκπροσώπου του Οικ. Πατριαρχείου Μητροπολίτη Γουμένισσας κ. Δημητρίου, του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρου, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του αρχιγραμματέα κ. Κύριλλου Μισιακούλη, εκ μέρους του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως του αρχιμανδρίτη κ. Επιφανίου και εκ μέρους των πολιτών του νομού του νομάρχη κ. Μπαλάσκα ο οποίος, κάνοντας σύντομα αναφορά στο ίχνος που άφησε ανεξίτηλα στο νομό ο μακαριστός Απόστολος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Από σήμερα επωμίζεσθε την υψηλή ευθύνη του Ποιμενάρχη ενός λαού ευγενικού, φιλόξενου και με υψηλό πατριωτικό και θρησκευτικό φρόνημα. Εξ ονόματος αυτού του λαού σας καλωσορίζω και πάλι και αναφωνώ το Άξιος. Τις ευχές και τις ευλογίες καθώς και τις πολύτιμες συμβουλές του έδωσε στον Μητροπολίτη μας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του κ. Εμμανουήλ.

Η λαμπρή ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Κιλκίς, ο οποίος ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού δώρισε ένα εγκόλπιο αγάπης στον νέο Μητροπολίτη μαζί με τις ευχές για καλή διακονία.