Skip to main content

Μεγάλου: Έτοιμοι για να εξαλείψουμε τη χρηματοδότηση από τον ELA

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την αύξηση των χορηγήσεων κατά 1% το 2018, δίνοντας έμφαση σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες.

Σε αύξηση των χορηγήσεων, με επίκεντρο νέα δάνεια κυρίως προς επιχειρήσεις, θα προχωρήσει το 2018 η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα έχει βελτιώσει τη ρευστότητά της και όπως δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της, Χρήστος Μεγάλου, η Πειραιώς κατέγραψε σημαντική μείωση της χρηματοδότησής της από το ευρωσύστημα και έχει τη δυνατότητα να μηδενίσει την εξάρτηση από τον ELA εντός του 2018.

Καλύτερα από τους στόχους κινείται επίσης η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο τέλος του 2017, το απόθεμα των NPLs υποχώρησε κάτω από τα 20 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 20,1 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μεγάλου, η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και η περαιτέρω ενίσχυση της πρόσβασης στις αγορές, θα είναι οι βασικοί παράγοντες για τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος το 2018.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ-, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στόχο την αύξηση των χορηγήσεων κατά 1% το 2018, δίνοντας έμφαση σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρομεσαίες.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των χορηγήσεων από την έναρξη της κρίσης για την Τράπεζα, η οποία πέτυχε την σύγκλιση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο επίπεδο του 100%.