Skip to main content

Μέι: Αδιέξοδο με την ΕΕ - Να παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με οποιαδήποτε πρόταση που θα μεταχειρίζεται τη Β. Ιρλανδία διαφορετικά από το υπόλοιπο ΗΒ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο στις προτάσεις της για το Βrexit, λέγοντας ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε αδιέξοδο μετά την απόρριψη από τους ηγέτες της Ένωσης των σχεδίων της χωρίς να εξηγήσουν γιατί.

Σε μια σύνοδο κορυφής στην Αυστρία χθες Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία για το Brexit τον ερχόμενο μήνα αλλά απέρριψαν το σχέδιο «Τσέκερς» της Μέι, λέγοντας πως πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στα θέματα του εμπορίου και των διευθετήσεων για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία.

«Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις», είπε η Μέι σε τηλεοπτική δήλωσή της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Άρα τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο».

Η Μέι είπε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεταχειρίζεται τη Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικά απ΄ό,τι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ ή να εγκαθίσταται ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας αν δεν επιτευχθεί μια εναλλακτική λύση.

Η Μέι επικαλέστηκε τη ψήφο των Βρετανών το 2016 που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. «Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου», είπε. «Χρειαζόμαστε σοβαρή δέσμευση για την επίλυση των δύο κύριων προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι.»

Νωρίτερα ο αρμόδιος για το Βrexit υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ επέδειξαν συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε πολιτικούς στο Σάλτσμπουργκ.

«Έχουμε ήδη κάνει τεράστιους συμβιβασμούς στις προτάσεις του Τσέκερς. Έχουμε δεσμευθεί και θέλουμε να ακούσουμε περισσότερα για την πραγματική κριτική σε αυτό και δεν έχουμε άλλες αξιόπιστες εναλλακτικές στο τραπέζι», δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.

«Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να επιτρέψουμε να σαλαμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με τον συνηθισμένο τρόπο που το κάνει η ΕΕ, χωρίς να υπάρχει κίνηση από την άλλη πλευρά».