Skip to main content

Μέι για Κυπριακό: Η Βρετανία δεν θέλει άλλο τον ρόλο της εγγυήτριας

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση ότι η Βρετανία δεν θα επιθυμούσε να συνεχίσει το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη.

Tο Κυπριακό και το Brexit ήταν τα βασικότερα θέματα συζήτησης στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης: «Είχαμε μια παρά πολύ δημιουργική συζήτηση που επικεντρώθηκε στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και βεβαίως το Brexit, κάτι που απασχολεί το σύνολο των Ευρωπαίων και βεβαίως και τις διμερείς μας σχέσεις ή τις μελλοντικές μας σχέσεις αν παρ’ ελπίδα θα πραγματοποιηθεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία. Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 του μήνα θα ευρεθούν τρόποι ώστε να αντιμετωπιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ομαλή έξοδος της Βρετανίας».

Παράλληλα, η κ. Μέι σημείωσε πως «όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Βρετανίας, ότι δηλαδή επιθυμεί λύση, η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις αρχές και αξίες τόσο του Χάρτη όσον βεβαίως και της ΕΕ. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι επανέλαβε τη θέση ότι η Βρετανία δεν θα επιθυμούσε να συνεχίσει το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη».

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη με συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ.