Skip to main content

Μεικτή βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ και για την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες αναζητείται η νομική φόρμουλα που θα επιτρέψει την εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ για λογαριασμό χώρας - μέλους της ΟΝΕ.
Θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο. Η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια σωτηρία, σε οικονομικό επίπεδο, που θα προέλθει τόσο από τις Βρυξέλλες όσο κι από την Ουάσιγκτον. Κοινώς, τόσο από την ΕΕ όσο κι από το ΔΝΤ. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μεικτή διευθέτηση», η οποία έχει εφαρμοσθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές περιπτώσεις, με τη μόνη διαφορά ότι στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη φορά που θα διεισδύσει και στην ζώνη του ευρώ. Οι τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή το ζήτημα που καλούνται να διευθετήσουν οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών είναι αυτό ακριβώς: η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο βοήθειας. Φύλλο και φτερό γίνονται οι προβλέψεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, προκειμένου να βρεθεί η απαραίτητη νομική κάλυψη.

Κατά τα άλλα, όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες έχουν διευθετηθεί. Δηλαδή, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα πάρει περί τα 12 δισ. ευρώ από διμερή δανεισμό με χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, που θα θέλουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης κι άλλα 8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Σύνολο, 20 δισ. ευρώ, τα  οποία θα τη βοηθήσουν να καλύψει τις μεγάλες εκδόσεις του επόμενου διμήνου. Η βοήθεια αυτή θα είναι επαναλαμβανόμενη, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, ενώ, όπως εκτιμάται από την κυβέρνηση, για να δοθεί, δεν θα απαιτηθεί να ληφθούν και νέα μέτρα. Αρκεί να εφαρμοσθούν τα ήδη ανακοινωμένα...