Skip to main content

Μεικτό κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Eurostat στην Ελλάδα

Ανά μήνα κι όχι ανά τρίμηνο η επιτροπεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξετάζεται και η μόνιμη εγκατάσταση κοινοτικών στελεχών στην Αθήνα.
Ένα από τα κρισιμότερα και κατά πάσα πιθανότητα δυσκολότερα συμβούλια υπουργών Οικονομικών (EcoFin) θα είναι αυτό της 2ας Δεκεμβρίου για την Ελλάδα. Το μήνυμα που έστειλε στις Βρυξέλλες το Σάββατο ο κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί πίεση από την Επιτροπή, για να εφαρμόσει μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν «ακούμπησε» για 5,5 χρόνια, είναι ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων, αν και τα περιθώρια αντιδράσεων του υπουργού Οικονομικών είναι περιορισμένα.

Οι πληροφορίες της Voria.gr  αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο προτίθενται τελικώς να αποδεχθούν την ανά μήνα - κι όχι ανά τρίμηνο - επιτροπεία της ελληνικής οικονομίας από τη Eurostat, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμη και της μόνιμης εγκατάστασης κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα, για όσο διάστημα κριθεί σκόπιμο. Συν τοις άλλοις, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται να υποδεχθούν, μεσοβδόμαδα και κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας.

Όπως εξηγούσαν στη Voria.gr στελέχη του οικονομικού επιτελείου, «πρόκειται για μια προγραμματισμένη επίσκεψη», με δύο, όμως, σημαντικές διαφορές:
α) η επίσκεψη πραγματοποιείται νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικώς προγραμματίζονταν και
β) στο κλιμάκιο θα συμμετέχει και στέλεχος της Eurostat. Θα είναι, δηλαδή, μεικτό, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται.