Skip to main content

Μειωμένα κατά 10% τα κονδύλια των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Τη δέσμευσή της ότι δεν θα μειωθούν, κατά 10%, τα κονδύλια για τις εφημερίες, τις υπερωρίες και τα νυχτερινά των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ύστερα από σχετική συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, δι
Τη δέσμευσή της ότι δεν θα μειωθούν, κατά 10%, τα κονδύλια για τις εφημερίες, τις υπερωρίες και τα νυχτερινά των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ύστερα από σχετική συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, διατύπωσε σήμερα η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Όπως εξήγησε η υπουργός, το κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό για τις εφημερίες του ΕΣΥ είναι 395 εκατ., το οποίο όμως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών, εμφανίζεται ήδη μειωμένο κατά 17% σε σχέση με πέρσι. Η υπουργός τόνισε στους γιατρούς ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών του Δεκεμβρίου και άλλα υπόλοιπα του 2009.

Υπάρχει ήδη έγκριση και τα ποσά θα καταβληθούν άμεσα στους γιατρούς». Η κα Ξενογιαννακοπούλου επεσήμανε στα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, ότι «αν χρειαστούν κινήσεις εξισορρόπησης και εξομάλυνσης, θα το κάνουμε, όπως συνέβη και το 2009. Από την άλλη πλευρά, όλος ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες. Σεβόμενη απόλυτα και αναγνωρίζοντας την προσφορά των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που πραγματικά με πατριωτισμό κρατάνε τα νοσοκομεία σε τόσο δύσκολες συνθήκες, ζητήσαμε και από εκείνους να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ώστε το πρόγραμμα εφημεριών να είναι ασφαλές και εξορθολογισμένο».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών χαρακτήρισαν «άκαρπη» τη συνάντηση, τονίζοντας ότι η υπουργός δεν δεσμεύτηκε για την τήρηση της κλαδικής συμφωνίας, που υπεγράφη πέρσι για τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ. Τόνισαν, μάλιστα, ότι η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί στα νοσοκομεία εκείνα, που δεν έχουν εξοφληθεί τα δεδουλευμένα των εφημεριών.

Επίσης, είπαν ότι σε κάποια τμήματα νοσοκομείων κάποιοι γιατροί εφημερεύουν πλέον, χωρίς να πληρώνονται, και διευκρίνισαν ότι οριστικές αποφάσεις για τις κινήσεις του κλάδου θα ληφθούν σε συνεδρίαση της ΟΕΝΓΕ. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος, επισκεπτόταν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στον οποίο κατέθεσε υπόμνημα, όπου παραθέτει το «επικίνδυνο της κατάστασης, που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, λόγω της δραματικής μείωσης των κονδυλίων των εφημεριών.