Skip to main content

Μειωμένο κατά 23,3% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το 2009

Στα 3.164 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από 3.133 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στα 3.164 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, από 3.133 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μείωση κατά 23,3% παρουσίασε το 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, υποχωρώντας στα 26,7 δισ. ευρώ ή 10,8% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, κυρίως, τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και -σε πολύ μικρότερο βαθμό- τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, όμως, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισαν μεγάλη μείωση.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 13,3 δισ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, κατά 7,4 δισ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 4,6 δισ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο, εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9,9 δισ. ευρώ ή 24%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 17,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το 2009 τα κεφάλαια που εισέρρευσαν από το εξωτερικό προκειμένου να τοποθετηθούν στην εγχώρια πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων έφθασαν τα 31 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών κατά 4,6 δισ. ευρώ αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά (κατά 29,4%), με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 3,4 δισ. ευρώ. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 10,9%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 7,9%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες εμφάνισαν αύξηση κατά 121 εκατ.ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 840 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2008, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν λόγω των εξελίξεων στη διεθνή και την εγχώρια χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως λόγω της μείωσης των εισπράξεων των λοιπών τομέων.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, το 2009 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ (έναντι 3,1 δισ. ευρώ το 2008) και κατά κύριο λόγο αφορούσε στην αύξηση της συμμετοχής ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας και του ΟΤΕ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε το 1,3 δισ. ευρώ (έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2008).