Skip to main content

Μειώνεται δραματικά η καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία

Αισθητά περιορισμένη σε σχέση με πέρσι θα είναι η φετινή καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας στο νομό Λάρισας και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εξαιτίας χαμηλότερης της τιμής του προϊόντος κατά 10%-15%, που
Αισθητά περιορισμένη σε σχέση με πέρσι θα είναι η φετινή καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας στο νομό Λάρισας και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εξαιτίας χαμηλότερης της τιμής του προϊόντος κατά 10%-15%, που ήδη εξήγγειλαν οι μεταποιητικές βιομηχανίες. Το αρνητικό κλίμα για τη βιομηχανική ντομάτα, που πέρσι αποτέλεσε μία καλή εναλλακτική λύση για τους αγρότες οι οποίοι θέλησαν να αποφύγουν τη μονποκαλλιέργεια βαμβακιού, αποτυπώθηκε σήμερα με γλαφυρό τρόπο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας της ΕΑΣ Λάρισας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Θανάσης Κοκκινούλης, αποκάλυψε ότι στις προθέσεις των βιομηχάνων που συνεργάζονται με την Ένωση είναι η μείωση της τιμής κατά 8 ευρώ/τόνο σε όλες τις κατηγορίες ποιότητας του προϊόντος. Συνάμα, επεσήμανε ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι πρόκειται να παραλάβουν φέτος μικρότερες ποσότητες της παραγωγής έναντι των περσινών δεδομένων.

Έτσι, εκτιμάται ότι φέτος σε ολόκληρη τη Θεσσαλία αναμένεται μείωση των συμβολαίων καλλιέργειας άνω του 10% και των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 25%. 0ι εκτιμήσεις συμφωνούν ότι τα καλλιεργούμενα στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα θα κινηθούν κοντά στις 23-25.000, ενώ κατά την περσινή χρονιά είχαν καλλιεργηθεί περισσότερα από 31.000. Οι απολαβές των παραγωγών είχαν φθάσει πέρσι στα 73 ευρώ/τόνο, ενώ φέτος η τιμή εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα 65 ευρώ.