Skip to main content

Μειώνεται η εξάρτηση της αγοράς ακινήτου από την τραπεζική χρηματοδότηση

Η πλειονότητα των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων κινείται με ίδια κεφάλαια και εξαρτάται λιγότερο από τραπεζική χρηματοδότηση σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αναφέρεται σε μελέτη της Euroban
Η πλειονότητα των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων κινείται με ίδια κεφάλαια και εξαρτάται λιγότερο από τραπεζική χρηματοδότηση σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αναφέρεται σε μελέτη της Eurobank Property Services με τίτλο «Κτηματαγορά Δ. Αθηναίων και Β. Προαστίων».

Αναφορικά με τους αγοραστές, επισημαίνεται ότι υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας λόγω γενικότερης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, άσκηση πιέσεων για μείωση ζητούμενων τιμών, ενώ εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τις παρακάτω κατηγορίες ακινήτων: μικρότερων επιφανειών, παλαιότερης κατασκευής, ακίνητα που βρίσκονται κοντά στο κέντρο και σε σταθμούς μετρό, ακίνητα που βρίσκονται σε όμορους δήμους του δήμου Αθηναίων και ακίνητα που θεωρούνται σταθερές διαχρονικές αξίες. Επίσης υπάρχει τήρηση στάσης αναμονής και μετάθεση σχεδίων για αγορά κατοικίας.

Όσον αφορά στους πωλητές, αναφέρεται ότι η πλειονότητα δεν είναι εκτεθειμένοι σε πιεστικές δανειακές υποχρεώσεις, ώστε να επιδιώκουν την άμεση πώληση του προϊόντος, δεν σχεδιάζουν νέες αναπτύξεις και επιβραδύνουν την εξέλιξη των υφιστάμενων, ενώ οι ζητούμενες τιμές παραμένουν σταθερές ακόμα και σε περιοχές με μεγάλο απόθεμα νεόδμητων και οι τιμοκατάλογοι δεν αναπροσαρμόζονται όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν.

Η πλειονότητα των πωλητών παρά τις πιέσεις δεν υποχωρεί θεαματικά κατά τις διαπραγματεύσεις, ενώ μεγαλύτερη διαλλακτικότητα στην τελική διαπραγμάτευση 5 - 10% αναλόγως αποθέματος και ζήτησης περιοχής.