Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
x

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Από την αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πολιτική και τη μείωση των δημοτικών τελών χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός για το 2012 του δήμου Θεσσαλονίκης.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Από την αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πολιτική και τη μείωση των δημοτικών τελών χαρακτηρίζεται ο προϋπολογισμός για το 2012 του δήμου Θεσσαλονίκης. «Λάβαμε υπόψιν μας την υφιστάμενη κατάσταση της οικονομικής κρίσης, καθώς και τη μειωμένη ροή εσόδων» τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν, ο οποίος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 17% και διαμορφώνεται στα 407.170.734 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας μειώθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με τα περσινά έξοδα. Αντίθετα, η δημοτική αρχή προχωρά σε αύξηση κατά 14,61% των δαπανών για την Κοινωνική Πολιτική. «Φανταζόμαστε ότι θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τους δημότες, αυξήσαμε όλα τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για τα συσσίτια του δήμου, την τρίτη ηλικία και το κοινωνικό παντοπωλείο» υπογράμμισε ο κ. Καπόν.

Σημαντικό στοιχείο του προϋπολογισμού του 2012 είναι ότι μειώθηκαν σε ποσοστό περίπου 45% τα χρέη του δήμου (προμηθευτές, πρόστιμα ΔΟΥ, εργολάβοι), ως αποτέλεσμα, όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της αποτελεσματικής ταμειακής διαχείρισης. «Βελτιώνουμε τη λειτουργία του δήμου και της ρευστότητας της αγοράς» τόνισε αναφερόμενος στο θέμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ειδικότερα, τα χρέη από 42.349.869 εκατ. μειώνονται σε 23.450.198 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, καταγράφεται μείωση της τακτικής οικονομική επιχορήγησης κατά 10%, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ποσά που περιέχονται στο δήμο από πιστώσεις της ΣΑΤΑ, οι οποίες μειώθηκαν σε ποσοστό 57%.

Ως προς τα έξοδα του δήμου, μειώνονται κατά 25% οι αποδοχές όλου του προσωπικού και οι εισφορές (πλην της καθαριότητας), κατά 50% των υπερωριών – νυχτερινών. Μαχαίρι μπαίνει κατά 4% και στις λειτουργικές δαπάνες, όπως επίσης και στις επενδυτικές, σε ποσοστό περίπου 9%.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικό ύψος εσόδων περίπου 395 εκατ.ευρώ, χρηματικό υπόλοιπο του ταμείου περισσότερα από 12 εκατ.ευρώ, συνολικό ύψος δαπανών 399 εκατ.ευρώ και συνολικό ύψος αποθεματικού 8 εκατ.ευρώ. Οι υποχρεωτικές δαπάνες για το 2012 ανέρχονται σε 130 εκατ.ευρώ, με το μεγαλύτερο κομμάτι να αναλώνεται στις αποδοχές – εργοδοτικές εισφορές.

Το ύψος του τεχνικού προγράμματος για το 2012 ανέρχεται σε 28,38 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 3 εκατ.ευρώ είναι χρηματοδοτούμενα από τη ΣΑΤΑ, άλλα 15 εκατ.ευρώ από λοιπούς φορείς, ενώ περίπου 10 εκατ.ευρώ θα πληρωθούν από πόρους του δήμου.

Ανείσπρακτες οφειλές 48 εκατομμυρίων ευρώ

Ακόμα και με κατασχέσεις ή και στέρηση φορολογικής ενημερότητας «απειλεί» ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εισπράξει οφειλές ύψους 48 εκατ. ευρώ, παρελθόντων ετών, από πρόστιμα και κλήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ο δήμος, μέσα από το τμήμα δικαστικών εκτελέσεων, τις διαδικασίες εκείνες, που είναι απαραίτητες για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του. «Όταν κάποιος στερεί τη φορολογική ενημερότητα κάποιου, συνήθως προσέρχεται και πληρώνει την οφειλή» υπογράμμισε ο κ. Καπόν.

Οι συγκεκριμένες οφειλές προέρχονται κυρίως από πρόστιμα ΚΟΚ, παραβάσεις τραπεζοκαθισμάτων, από τέλη κ.α. Όπως είπε ο κ. Καπόν, οι υπηρεσίες του δήμου προσπαθούν να ταυτοποιήσουν με ΑΦΜ το σύνολο των οφειλών – διαδικασία επίπονη κυρίως για τις κλήσεις των οχημάτων - που υπάρχουν για το δήμο. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα μη είσπραξής τους τις περισσότερες φορές είναι γιατί δεν υπήρχαν σωστά τα στοιχεία των ανθρώπων, που είχαν υποβληθεί τα πρόστιμα ή είναι επιχειρήσεις που εδώ και χρόνια είτε έχουν πτωχεύσει είτε έχουν κλείσει» υπογράμμισε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ