Skip to main content

Μειώνουν στο ελάχιστο τις δαπάνες για θέρμανση οι βορειοελλαδίτες

Πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και 50% καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επισημαίνουν στη Voria.gr οι πρόεδροι των Σωματείων Βενζινοπωλών σε Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι και 50% καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδηγούν τους καταναλωτές στη μείωση των δαπανών για θέρμανση. Οι πρατηριούχοι βλέπουν τους τζίρους τους να συρρικνώνονται ακόμα και σε περιοχές που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικούς και πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέας Χαλδέζος, πέρυσι οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές και η ζήτηση ήταν αυξημένη σε αντίθεση με φέτος, που παρατηρείται πτώση της τάξεως του 50%. Στη Θεσσαλονίκη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 53 και 54 λεπτών το λίτρο, έναντι 60 λεπτών πέρυσι.

Ίδια εικόνα παρουσιάζει και η Καστοριά με την κατανάλωση του πετρελαίου να καταγράφει πτώση κατά 40% και την πρόεδρο της Ένωσης Πρατηριούχων της περιοχής, κ. Ειρήνη Σακκά να κάνει λόγο για περιορισμό της κατανάλωσης εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. «Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας είναι από τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης, καθώς κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γούνα που φέτος έχει καθοδική τάση. Η πτώση αυτή έχει επιπτώσεις και στον τομέα μας, καθώς οι καταναλωτές είναι αρκετά συγκρατημένοι και δεν παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου», αναφέρει η κ. Σακκά.

Απελπισμένοι είναι και οι πρατηριούχοι του νομού Γρεβενών, όπου παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή τους οι κάτοικοι δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη πετρέλαιο θέρμανσης. Η μείωση της ζήτησης υπολογίζεται σε 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Γρεβενών, κ. Ιωάννης Παπαζήσης θεωρεί ότι η πτώση της κίνησης οφείλονται σε δυο παράγοντες, στην οικονομική δυσπραγία του κόσμου και στη φετινή καλοκαιρία. «Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις ώρες λειτουργίας των καλοριφέρ, με αποτέλεσμα να κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο. Παλιότερα επέλεγαν μια μέση σταθερή θερμοκρασία για παράδειγμα 20 βαθμούς Κελσίου, τώρα έχουν ρίξει τη θερμοκρασία στους 18 βαθμούς Κελσίου. Στη μειωμένη καύση των καλοριφέρ συνέβαλλε και η καλοκαιρία και γενικότερα ο άστατος καιρός. Ο κόσμος δεν θέλει να αγοράσει πετρέλαιο και να του μείνει στο ντεπόζιτό του και έτσι ανάβει το θερμοσυσσωρευτή ή το κλιματιστικό ζεσταίνει το σπίτι του και δεν αναγκάζεται να αγοράσει πετρέλαιο», σημειώνει ο κ. Παπαζήσης. 

Η ζήτηση του πετρελαίου στη Κοζάνη δεν ήταν ποτέ αυξημένη εξαιτίας της τηλεθέρμανσης με συνέπεια, όπως σημειώνει στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών του νομού, κ. Γιώργος Χατζηκυπραίου, οι πρατηριούχοι να διατηρούν χαμηλές τιμές συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους τους. «Ο ανταγωνισμός είναι υψηλός και επομένως δεν έχουμε περιθώρια για ανεβασμένες τιμές, ειδικότερα φέτος με δεδομένη την οικονομική κρίση που περνάει η αγορά. Γεγονός πάντως είναι ότι οι πωλήσεις είναι περιορισμένες περίπου κατά 15-20% και ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο να ξοδέψει χρήματα ακόμα και για να ζεσταθεί», εξηγεί ο κ. Χατζηκυπραίου.

Υποτονική είναι η κίνηση και στο νομό Φλώρινας με τους πρατηριούχους να έρχονται αντιμέτωποι με ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, τις σόμπες καύσης συσσωματωμάτων ξύλου (pellet). «Ο κόσμος ξεκίνησε από πέρσι να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο τρόπο θέρμανσης, προσπαθώντας να περιορίσει την κατανάλωση πετρελαίου. Φέτος, τις χρησιμοποιούν ακόμα περισσότεροι, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί οι πωλήσεις μας κατά 40%», υπογραμμίζει ο κ. Δημήτρης Στανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Φλώρινας.

Σόμπες καύσης pellets

Μπορεί οι σόμπες καύσης pellet να θεωρούνται για πολλούς μια νέα εναλλακτική μορφή θέρμανσης, ωστόσο σε αρκετές αγροτικές περιοχές όπως στο νομό Ημαθίας και Πέλλας, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών για περισσότερες από δύο δεκαετίες χρησιμοποιούν τα κουκούτσια των ροδάκινων ως βιοκαύσιμο. Το pellet είναι επίσης βιοκαύσιμο που παράγεται από κατάλοιπα ξύλου (πριονίδια) το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο.

Το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο πωλείται σε σακιά των 15 κιλών προς 3,30 ευρώ το κάθε σακί. Το κόστος στην εταιρία Hellenic Pellets παραμένει σταθερό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και διαμορφώνεται σε 220 ευρώ για κάθε τόνο υλικού. Σύμφωνα με το διαχειριστή της εταιρίας, κ. Νίκο Χατζηγιάννη, τα pellets έχουν απόδοση ½ σε σχέση με το πετρέλαιο. «Η καύση συσσωματωμάτων ξύλου συμφέρει οικονομικά περισσότερο τον καταναλωτή καθώς 4 τόνοι πέλλετς έχουν την ίδια θερμική απόδοση με 2.000 λίτρα πετρελαίου», σημειώνει ο κ. Χατζηγιάννης. Το μόνο που απαιτείται προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη μορφή θέρμανσης είναι η αλλαγή του καυστήρα μας. «Η αγορά του καυστήρα δεν είναι πολύ ακριβή, καθώς για ένα σπίτι 80 τμ κοστίζει περίπου 4.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης.