Skip to main content

Μειώσεις-ανάσα των τελών στον δήμο Θεσσαλονίκης

Πόσο μειώνονται τα δημοτικά τέλη για κατοικίες, βιοτεχνίες επαγγελματικούς χώρους, καταστήματα, άπορους. Απαλλάσσονται πλήρως οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τα έργα του Μετρό, όπως ανακοινώθηκε σε

της Κάτιας Γερακαρίτου

Σε νέες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών για το 2013 σχεδιάζει να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν και ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Ανδρέας Κουράκης.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να απαλλάξει από την πληρωμή των δημοτικών τελών τις επιχειρήσεις-επαγγελματίες που πλήττονται από τα έργα του Μετρό. Πέρσι είχαν μειωθεί τα τέλη στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις κατά 75%. «Είναι το ελάχιστο που μπορεί να να κάνει ο δήμος. Ωστόσο, δεν αισθανόμαστε καθόλου υπεύθυνοι ούτε για την καθυστέρηση της κατασκευής του Μετρό, ούτε για την  απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη» σημείωσε ο κ. Καπόν, υπογραμμίζοντας ότι όλη αυτή η κατάσταση ζημιώνει τον τζίρο όλου του δήμου κατά περίπου 4-5 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της διοίκηση του δήμου έχει ως εξής:
-τα τέλη για τις κατοικίες θα μειωθούν κατά 10%
-τα τέλη για επαγγελματικούς χώρους, βιοτεχνίες καταστήματα, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ θα μειωθούν κατά 6%
-για πρώτη φορά μειώνονται κατά 50% τα τέλη για τους άπορους(όπως καθορίζονται από το νόμο)
-τα τέλη κοιμητηρίων θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 5% με οικονομικά κριτήρια

Σε ό,τι αφορά στα τέλη κοινόχρηστων χώρων δεν θα γίνει μείωση αλλά θα ακολουθηθεί πολιτική εξορθολογισμού. Συγκεκριμένα, ο δήμος Θεσσαλονίκης:
α) καταργεί τη χρέωση για ομπρέλες και σόμπες κ.α. και μπαίνει ένα μικρό ειδικό τέλος, το οποίο είναι περίπου το 1/10 της χρέωσης που υπήρχε έως σήμερα. Οι ομπρέλες αυτές όμως θα πρέπει να είναι λευκές και μη φέρουν μεγάλες διαφημίσεις.
β) Το αρχιτεκτονικό σχεδίασε συγκεκριμένο τύπο υαλοπετασμάτων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να πληρώνουν έξτρα στη δημοτική αρχή για τη χρήση τους.  

Επίσης, για τους επαγγελματίες δε θα υπάρχει η προσαύξηση 5% για την καταβολή των τελών κοινόχρηστων χώρων έως το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, όποιος προσκομίσει εγγυητική επιστολή θα έχει τη δυνατότητα να τα αποπληρώσει έως το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Καπόν πέρσι πάνω από το 40% των επιχειρηματιών παρουσίασαν εγγυητική επιστολή προκειμένου να καταβάλουν τα τέλη με δόσεις.

Τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για εμπορική χρήση και εναπόθεση εμπορευμάτων μειώνονται κατά 15%. Επίσης, καταργείται το τέλος εισόδου- εξόδου στους σταθμούς πάρκινγκ.

«Ο τρόπος για να αντεπεξέλθεις αυτή την περίοδο δεν είναι να αυξάνεις τους φόρους, αντίθετα πιστεύουμε ότι με μία ορθολογική φορολογική πολιτική αποκαθιστάς τη ρευστότητα στην αγορά» σημείωσε ο κ. Καπόν.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συγχωνεύσει σε δυο από τέσσερις τις ζώνες των τελών κυκλοφορίας εναρμονιζόμενος με τον σχετικό νόμο. Η μείωση των δημοτικών τελών και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2013 θα τεθούν προς ψήφιση στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.