Skip to main content

Μείωση των διοδίων επιδιώκει η κυβέρνηση

Μέχρι τον Μάρτιο ευελπιστεί να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους για χαμηλότερο ύψος του αντιτίμου των διοδίων στα μεγάλα οδικά έργα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα η κυβ
Μέχρι τον Μάρτιο ευελπιστεί να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους για χαμηλότερο ύψος του αντιτίμου των διοδίων στα μεγάλα οδικά έργα που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα η κυβέρνηση.

«Έχουμε ξεκινήσει τώρα την επαναδιαπραγμάτευση και μέχρι το τέλος του Μάρτη πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι το Δημόσιο μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τον έμμεσο φόρο υπέρ του Δημοσίου που έχει ενσωματωθεί στα διόδια, μέσω των συμβάσεων παραχώρησης που υπογράφηκαν πριν από μερικά χρόνια.

«Με αυτήν λοιπόν την έννοια έχει τη δυνατότητα το Δημόσιο να επαναδιαπραγματευτεί και αυτό θα κάνουμε, γιατί πρέπει να μειωθούν τα διόδια, ιδιαίτερα στην κατασκευαστική περίοδο», είπε.

Ο κ. Μαγκριώτης παραδέχτηκε ότι ένας βασικός λόγος για τις σοβαρές καθυστερήσεις σε πολλά έργα είναι και η αναστολή χρηματοδότησης των τραπεζών, δήλωσε, ωστόσο, ότι τα έργα δεν θα σταματήσουν, καθώς είναι εξασφαλισμένη η δημόσια χρηματοδότηση.

«Οι τράπεζες σταμάτησαν πράγματι σε μερικές από τις παραχωρήσεις τους προηγούμενες μήνες την χρηματοδότηση, επικαλούμενοι την κρίση, την μείωση των αγορών, την μη είσπραξη λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν την δυσφορία τους με τον δικό τους τρόπο», είπε.

Ο υπουργός είπε ότι θα βρεθούν λύσεις και ότι οι τράπεζες πρέπει να αρχίσουν και πάλι την χρηματοδότηση των έργων, καθώς το Δημόσιο έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις απέναντί τους.